Portal 072info

Šta za pacijenta znači obustava hladnog operativnog programa?

Screenshot 1 1960
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog pandemije koronavirusa bolnice u Bosni i Hercegovini su obustavljale hladne operativne programe. Pitali smo ljekare i neke od čelnika bolnica šta znači obustava, odnosno da li pacijenti trebaju biti zabrinuti zbog toga. Ismet Gavrankapetanović, v. d. direktora sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, smatra da je opasno zatvarati zdravstveni sistem.

“Svjedočili smo velikom broju zapuštenih slučajeva kojima nismo mogli pomoći jer je izgubljeno dragocijeno vrijeme”, napomenuo je i poručio da će zdravstvena ustanova na čijem je čelu ostati otvorena za sve pacijente uz poštivanje epidemioloških mjera.

Uvjerava da operacije u ovoj bolnici neće biti obustavljene.

“Operativni zahvati, kako urgentni, tako i svi oni koji su neophodni prema mišljenju specijalista, radit će se nesmanjenim tempom, jer ne možemo dozvoliti daljnje pogoršanje zdravstvenog stanja populacije. Ovaj princip se uklapa u preporuke koje je dao Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine”, ukazao je.

Gavrankapetanović je napomenuo da se 30 posto kapaciteta ove bolnice koristi za liječenje zaraženih koronavirusom.

“Na Infektivni odjel Opće bolnice jučer su u dogovoru sa dr. Rusmirom Baljičem prebačeni pacijenti s Podhrastvoa”, kazao je i zamolio građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Naglasio je da nema razloga za paniku i istakao da zdravstveni sistem funkcioniše u otežanim uslovima.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić je za naš portal istakao da u ovoj ustanovi jeste obustavljen hladni operativni program, ali da se operišu hitni pacijenti i oni koji imaju tumore.

“Oni koji nisu ugroženi, kojima su stabilni parametri, malo sačekaju. Pacijenti idu normalno kroz sve ambulante i nema nikakvog zastoja”, potcrtao je Havić.

Razlog zbog kojeg se obustavljao hladni operativni program je prvenstveno bio taj što se dešavalo da se veći broj radnika bolnice u datom trenutku zarazi koronavirusom.

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME