1641150984 SA 00 00 10 10 Still004 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 3, 2022 @ 7:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Prošla godina počela je sporom nabavkom vakcina protiv COVID-19 i spornim nabavkama opreme za borbu protiv pandemije. Obilježila ju je, po ocjeni mnogih, najveća politička kriza nakon nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida. Nije riješeno pitanje Izbornog zakona, a brojna životna pitanja građani su rješavali na ulicama. Godina je završila novim poskupljenjima, prije svega plina i struje.

U februaru u BiH stigle su prve doze vakcina, simboličnih 2.000 Sputnjika za RS. U martu je 10.000 vakcina donacija Srbije Federaciji BiH. Broj hospitalizovanih, novi sojevi, sporne nabavke opreme dominantne su teme u prvom dijelu godine.

Od bonace na političkoj sceni, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko izazvao je tornado nametanjem Zakona o negiranju genocida. Slične reakcije izazvale su i dvije odluke Ustavnog suda BiH, o šumama i poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj. Sve je završilo bojkotom državnih institucija od predstavnika iz RS. Ali i nizom sjednica NSRS.

“Srbi ovo nikada ne smiju da prihavate i po cjenu egzekucija koji pokušavaju da usmjere. Mislim da je ovo zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na Inzkovo mjesto došao je Nijemac Christian Schmidt, no političari iz RS osporavaju njegov mandat. U Raspravu o BiH uključila se regija, prvo se pojavio “non-paper”, a nizale su se i brojne izjave prije svega držnog vrha Srbije i Hrvatske.

LIDER