Screenshot 1 82
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 15, 2022 @ 6:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je da direktna strana ulaganja za period januar – septembar 2021. godine u BiH iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2020.

Kada je u pitanju region, za isti vremenski period Srbija bilježi šest milijardi KM, Crna Gora 1,3 milijarde, a Kosovo nešto manje od 800 miliona KM. Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za Faktor kaže da je trenutno malo informacija dostupno za ozbiljniju analizu.

– Svaka cifra osim kvantitativne traži i analizu kvaliteta. Ne možemo znati o čemu se radi, o kakvim je ulaganjima riječ, u šta se investiralo… No, možemo tvrditi da to nije rezultat boniteta BiH.

Nije nam se podigao kreditni rejting, on je trenutno B sa pozitivnim izgledima, ali je realno da je pao zbog političke situacije i krize u zemlji. U svakom slučaju, usporedbe sa godinama prije pandemije dale bi nam realniju sliku – ističe Šain

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema njegovim riječima, radi se prije svega o spletu drugih okolosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

– Zbog COVID-19 transportne mogućnosti su na globalnom planu drastično smanjene, pa ulagači žele investirati u bliže države. Jednostavno, svi su u potrazi za smanjenjem troškova. Također, trgovinski ratovi SAD – Kina i Evropska unija – Rusija utječu na preusmjeravanje ekonomskih tokova i tu je BiH ugrabila šansu.

LIDER