AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske u petak je objavio Uputu županijskim štabovima civilne zaštite i područnim uredima o pojačanom nadzoru pridržavanja epidemioloških mjera te uputu o mjerama za pripremu turističke sezone.

Nedopuštena okupljanja

S obzirom na tendenciju širenja bolesti Covid-19 koja je postala izraženija posljednjih nekoliko dana, a kako bi se spriječio daljnji rast oboljelih, Nacionalni štab obavezao je sve štabove civilne zaštite i područne urede Ravnateljstva civilne zaštite da osiguraju pojačani kontinuirani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera na svom području.

Posebnu pažnju, stoji u uputi, treba obratiti na mjesta potencijalnih nedopuštenih okupljanja te na eventualni nedopušteni rad ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorima.

Gosti se mogu usluživati samo na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje na kojima može strujati zrak, a nije dopušteno usluživanje gostiju na terasama koje su zatvorene staklenim, plastičnim ili drugim pregradama, ističe se u uputama.

Također, navodi Nacionalni štab, pažnju treba obratiti i na eventualno kršenje ograničenja radnog vremena.
Epidemiološki sigurna destinacija

S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i okruženju, a kako bi Hrvatska u nadolazećoj turističkoj sezoni bila sigurna destinacija, Nacionalni štab navodi da su svi štabovi civilne zaštite obavezni stupiti u kontakt s turističkim zajednicama koje djeluju na njihovom području te u saradnji s njima razmotriti koje je mjere i aktivnosti potrebno poduzeti da bi njihovo područje bilo epidemiološki sigurna destinacija za građane i turiste, prenosi Hina.