Stalna dilema: Treba li dvogodišnjem djetetu popodnevno spavanje

dijete djevojcica spavanje krevet san

Ako ste se dosad borili sa svojim dvogodišnjim djetetom da ga usred dana uspavate, možda možete prestati s tim bez grižnje savjesti.

Naime, spavanje usred dana moglo bi utjecati na kvalitetu dječjega sna tokom noći, potvrdili su stručnjaci.

Dok se s jedne strane popodnevni san preporučuje kako bi mlađe dijete moglo izdržati cjelodnevne aktivnosti, s druge pak strane dnevni odmor, nakon druge godine djetetova života, može imati negativan utjecaj na njegovo zdravlje, prenosi Missmama.

Naime, djetetov bi se noćni san uvelike mogao poremetiti ako dijete šaljemo na popodnevno spavanje.

Američka Nacionalna organizacija za praćenje kvalitete sna objavila je kako bi djeca koja su tek prohodala pa sve do svoje druge godine trebala spavati 10 do 13 sati dnevno.

Dok se popodnevni san čak i nakon druge godine godinama preporučavao, australsko je istraživanje pokazalo kako spavanje usred dana rezultira slabijom kvalitetom sna tokom noći.

Studija je provedena na mlađoj djeci starijoj od dvije godine koja su spavala tokom dana i kod kojih je primijećena niža razina kvalitete noćnoga sna.

Profesorica Karen Thorpe s Tehnološkog sveučilišta u Queenslandu istakla je da djeca zapravo spavaju previše ako spavaju popodne i to nakon što su uredno spavali i cijelu noć.

“Jednom kad dječji organizam biološki ne traži dnevni san, prisiljavanjem zapravo prekidate ciklus spavanja tokom noći”, kazala je.

Međutim, studija se fokusirala na djecu od rođenja do pete godine i proučavala je povezanost količine sna i zdravlja, i to, na primjer, prekomjerne težine i ponašanja djece, tako da mnogi naučnici nisu uvjereni u njenu ispravnost.

Osim toga, postoje i studije koje pokazuju da u toj dobi povremeno popodnevno spavanje omogućuje bolje kognitivne i psihičke rezultate kod djece, objasnio je doktor Richard Ferber, direktor Centra na pedijatrijskom odjelu za poremećaje sna u bostonskoj dječjoj bolnici.

Prethodni članakNaručila kebab, ali stiglo joj je nešto sasvim drugo: Nije mi bilo smiješno
Sljedeći članakIndonezijski klub u problemu: Bh. stoper se nije vratio, sa hrvatskim trenerom izgubili kontakt