STALNA LOKACIJA ZA OKUPLJANJE: Šah je u Zenici više od igre

FOTO: Armin Durgut

– Ovdje, na ovim šahovskim poljima su dvije osobe umrle – rekao je jedan od stalnih igrača šaha na Kamberovića polju u Zenici. Kada izjava tako počinje onda možemo biti sigurni da se baš tu desilo mnogo zanimljivih situacija.

Šah je igra na ploči za dva igrača, ali kada se šah igra na Kamberovića polju tu igra najmanje 30 osoba i svi dobacuju i iznose svoja mišljenja i poteze.

sah zenica 1U jednom trenutku je znalo biti preko 130 ljudi, okupljeno oko dva šahovska polja. Tu se igra od jutra do mraka i veliki broj zanimljivih situacija prati igru.

– Šah ovdje igram već 15 godina, svega je tu bilo. Hitna je dolazila više od 10 puta, policija toliko puta da sam više i zaboravio broj, a dvije osobe su umrle. Svakodnevno se dešavaju zanimljive situacije – rekao je za Sutra.ba jedan od igrača.

Sportski savez Zenice, svakog septembra organizuje turnir građana Zenice u šahu, koji se održava na Kamberovića polju.

– Šah nam prvenstveno služi za zabavu i “ubijanje” vremena. Ovdje većinom dolaze penzioneri kojima je to jedini način za zabavu – rekao je Mehmed koji ovdje igra šah već 13 godina.

Ono što im predstavlja problem jeste činjenica da su im figure polomljene i često im kradu figure, a ovim putem su uputili apel Gradu Zenici da im pomogne.

Izvor: Sutra.ba