Stambeno zbrinjavanje raseljenih lica

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac jučer (26. januara) u Sarajevu je sa gradonačelnicima i načelnicima 19 gradova i općina iz naše zemlje potpisala sporazume o saradnji na sprovođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa. U ime jedinica za implementaciju sporazume su potpisali i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i Rifet Mujanović, šef Odjela za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH. U ime Grada Zenica sporazum je potpisao gradonačelnik Husejin Smajlović. Po ovom programu u Zenici će se izgraditi 62 stambene jedinice.
Ukupna vrijednost sporazuma iznosi 14.371.287 eura, osiguranih iz multidonatoskog Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a tim sredstvima bit će izgrađeno 438 stambenih jedinica za 338 interno raseljenih porodica te 100 izbjeglih porodica iz Republike Hrvatske u BiH. Stanovi će biti u vlasništvu lokalnih zajednica koje osiguravaju infrastrukturno opremljeno zemljište, kao i ostale kontribucije okvirne vrijednosti oko 2 miliona eura.
Potpisivanjem ovih sporazuma označen je početak implementacije trećeg talasa pod-projekata Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa koji se provodi u Brčko Distriktu BiH i sljedećim općinama/gradovima Federacije BiH: Bosanski Petrovac, Foča u Federaciji BiH, Goražde, Ilidža, Jajce, Olovo, Pale-Prača, Tuzla i Zenica, te Republike Srpske: Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Brod, Derventa, Foča, Gradiška, Prijedor i Vlasenica.
u I
Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora, te Sjedinjenih Američkih Država. Ostali donatori su Njemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Republika Češka, Republika Slovačka i Mađarska. Snažnu podršku programu osiguravaju partnerske organizacije međunarodne zajednice UNHCR, OSCE i Razvojna banka Vijeća Evrope.

Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Repubike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regiona, odnosno sveukupno oko 74.000 korisnika. Ukupna vrijednost ovog Programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na Bosnu i Hercegovinu odnosi oko 200 miliona KM.

Program se sastoji od četiri projekta svake od partnerskih zemalja, a cilj Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini je osigurati trajna i održiva stambena rješenja kroz povratak i reintegraciju u prijeratnim mjestima prebivališta ili lokalnu integraciju u mjestima raseljenja za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Tokom planirane implementacije u trajanju od pet godina, projekat će se provoditi u talasima, za koje se pripremaju posebni pod-projekti. Bosna i Hercegovina je do sada podnijela aplikacije za četiri pod-projekta ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM, u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica.

U saradnji sa lokalnim zajednicama, ovi pod-projekti se provode u više od 70 gradova/općina širom BiH. Završena je isporuka građevinskog materijala i izgradnja 20 objekata za lokalnu integraciju. Otpočeli su radovi na obnovi i izgradnji 50 objekata za povratak, a pokrenuti tenderi za izvođenje radova 100 kuća za potrebe povratka izbjeglih osoba iz zemalja regiona u BiH, kao i tenderi za projektovanje oko 400 kuća za potrebe povratka raseljeljenih osoba u BiH.

Objekti će se početi graditi u proljeće ove godine, tako da bi se do kraja 2016. godine moglo planirati useljenje gotovo 1.000 porodica u njihove domove. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kada ističe iskoristivost IPA sredstava.

Prethodni članakNEKI NOVI KLINCI Nastavlja se potraga za najmlađom zvijezdicom
Sljedeći članakZENICA: Dvije teške krađe u stan i narušavanje javnog reda i mira