Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u BiH počinje sutra

Podijelite vijest

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, zakazane za 2. oktobar ove godine, počinje sutra, 8. avgusta.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović će tim povodom dati izjavu za medije na adresi kompanije „Unioninvestplastika“, koja je dobila posao štampanja glasačkih listića.

Kompenzacijske liste

Arnautović je kazao da će CIK BiH u ponedjeljak, 8. augusta, imati sjednicu i nekoliko aktivnosti koje su u vezi sa vremenskim planom i rokovima aktivnosti.

ČITAJ JOŠ:  Kažnjeni SDA i SNSD po 4.000 KM zbog trgovine biračkim odborima 

– Prije svega ćemo donijeti odluku o kompenzacijskim listama, o ovjeri kompenzacijskih lista. Zatim, po prvi puta, krećemo s jednom dvodnevnom obukom, kojom ćemo educirati posmatrače i osobe ovlaštene za podnošenje prigovora i žalbi iz političkih stranaka. To su oni koji su uposleni ili angažovani aktivisti političkih stranaka. Nudi im se CIK BiH da ih educira u tehničkom smislu, da se bolje pripreme za posmatranje izbornog procesa i svakako za podnošenje prigovora i žalbi – naveo je Arnautović.

ČITAJ JOŠ:  CIK BiH objavio informacije: Ovaj izborni proces donosi i neke novitete

Govor mržnje

Najavio je da će CIK BiH u augustu imati još nekoliko aktivnosti u vezi sa edukacijom izbornih komisija i druge aktvnosti oko štampe glasačkih listića, otpreme i upućivanja glasačkih paketa za glasače van BiH, te će se pripremati za izbornu kampanju koja počinje početkom septembra.

Arnautović je pozvao sve učesnike izbornog procesa da se uzdrže od korištenja govora mržnje, da ni jednim svojim potezom, video-spotom, bilbordom, plakatom, radio-džinglom, svojim govorima na skupovima itd. ne koriste jezik mržnje.

ČITAJ JOŠ:  Elmedin Konaković podnosi prijavu CIK-u protiv Sebije Izetbegović

– Naglašavam da će se CIK BiH, i u pogledu govora mržnje i u pogledu zloupotrebe javnih sredstava i resursa, strogo držati odredbi Izbornog zakona BiH – naveo je on.

Avaz


Podijelite vijest