Portal 072info

Štampanje listića potvrdilo da se sprema nova izborna krađa!

1 322
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar organizirao je jutros konferenciju za novinare povodom početka štampanja izbornih listića za lokalne izbore, no taj događaj je samo otkrio niz pitanja u vezi sa sigurnošću i regularnošću izbornog procesa, te dodatno osnažio tvrdnje da se i ovaj put sprema velika izborna krađa!

Naime, snimci reportera koji su jutros bili u štampariji „Unioinvestplastika“ u vlasništvu poduzetnika Muje Selimovića ne otkrivaju da postoji adekvatan  i efikasan neovisan nadzor, kontrola ili evidencija štampanja izbornih materijala.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Iako je Balakar, kako prenose mediji, utvrdio da navodno postoji videonadzor te vodeni žig na listićima, ništa od toga nije transparetno pokazano javnosti te dokazano da u potpunosti funkcionira. Također, čelnik CIK-a nije objasnio ko vrši videonadzor, da li se videomaterijal štampanja listića snima, gdje se skladišti, ko ima pristup snimcima i kome se oni dostavljaju.

Bakalar je, također, rekao da se niti jedna stranka nije prijavila da vrši monitoring, što je i razumljivo. S obzirom na to da se radi o velikom štamparskom poslu, gdje se više od sedam miliona primjeraka mora proizvesti, izrezati na format, upakovati i pripremiti za distribuciju.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Stranke nemaju te kapacitete, niti imaju mogućnost da 24 sata nadgledaju rad jedne štamparije, a primarna je odgovornost Centralne izborne komisije BiH da osigura transparentnost i zakonitost te sigurnost štampanja izbornih materijala i listića.

CIK je obavezan da proces štampanja listića dovede na nivo sigurnosti štampanja novca, međutim, o tome, sudeći prema onome što je jutros viđeno u štampariji, za sada nema ni govora. Medijima je poznato da je gotovo nemoguće i to se radi pod posebnim uvjetima snimati i ulaziti u štamparije koje štampaju novčanice, gdje se prati i evidentira svaki ulazak, a uposlenici prolaze posebne provjere.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Sve ovo samo potvrđuje ranije iznesene sumnje da je štampanje listića samo jedna od slabih tačaka izbornog procesa te garantira mogućnosti neograničenih malverzacija i izbornih krađa, umjesto da garantira demokratičnost i zakonitost izbornog procesa!

Lokalni izbori će biti održani 15. novembra ove godine.

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U bh. gradu ukradene 22 glasačke kutije

072info.com

Musa o izborima: Značajno pogoršanje bi moglo kompromitovati taj proces

072info.com

Vidjeli ste službeni auto na predizbornom skupu? Prijavite

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6