Standardizirana edukacija pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa u KBZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Edukacionom centru KBZ upriličena je dodjela  srebrenih Roche  certifikata i edukativnog materijala za provođenje edukacije  za osobe  sa šećernom bolesti na intenziviranoj inzulinskoj terapiji po tzv. Duselldorf-skom modelu nakon provedene edukacije u organizaciji firme Bosnamedic d.o.o. Sarajevo zastupnika Accu-Check Roche.


Certifikate su  dobili timovi Službe za unutrašnje bolesti-odjel dijabetologije: dr. Mubina Hodžić, dr. Sunita Palo, dipl. med. sestra Mirela Omerspahić, i med. sestra Ermina Isaković. U Službi za dječije bolesti  certifikate od 2009. godine imaju mr. sc. prim. dr. Diana Štimjanin-Koldžo i dipl. med. sestra Alisa Mujezinović i provode edukaciju djece i roditelja po ovom modelu.

Edukacija osoba sa dijabetesom je bitan element u svakom programu zbog velikog značaja za aktivan stav prema bolesti, uspjehu liječenja i ostvarenju ciljeva dobre glikemijske kontrole. Uspješna edukacija treba ispuniti: strukturiranost, usklađenost sa terapijskom shemom, prilagodljivost bolesniku i kliničku djelotvornost. „Düsseldorf-ski“ model edukacije je interaktivni edukacijski program koji se primjenjuje u mnogim europskim zemljama, a prilagođen je i za BIH.

Kratkoročni cilj ove edukacije je standardizirati edukaciju osoba oboljelih od dijabetesa  u skladu sa smjernicama Strategije borbe protiv dijabetesa  u FBiH  2014-2024 usvojenom u Parlamentu FBiH i povećati nivo znanja i motivacije kod oboljelih za što bolje samokontrolu i samozbrinjavanje. Dugoročni cilj  je stvoriti mrežu Centara za dijabetes koja će sprovoditi standardiziranu edukaciju i praćenje osoba oboljelih od dijabetesa, educiranje što većeg broja oboljelih uz osposobljavanje za samozbrinjavanje, bolja regulacija bolesti i prevencija i smanjenje hroničnih komplikacija što sve ukupno daje značajno smanjenje  troškova liječenja, zadovoljstvo pacijenata, očuvanje radnoaktivnih sposobnosti pacijenata i podizanje kvaliteta života.

kbze.ba