Stanite na jednu nogu i provjerite u kakvom je stanju vaš mozak

Na ovaj način, tvrde Japanci možete saznati kolike su šanse da vas pogodi moždani, ali i da saznate neke druge bolesti koje vam prijete. Možda ste se nasmijali na naslov, ali zaista – ako napravite ovaj kratak pokus, saznat ćete u kakvom vam je stanju mozak. 

Dakle, potrebno je što dulje ostati na jednoj nozi, barem minutu, a potom promijeniti nogu. Na ovaj način, tvrde Japanci možete saznati kolike su šanse da vas pogodi moždani, ali i da saznate neke druge bolesti koje vam prijete.

Istraživači su ovaj zadatak stavili pred 1.387 zdravih dobrovoljaca, prosječne starosti 67 godina, a dok su balansirali na jednoj nozi snimali su njihovu moždanu aktivnost magnetnom rezonancom i davali im da rješavaju četiri vrste kognitivnih testova.

Ispostavilo se da je dužina stajanja u flamingo-pozi u potpunosti predvidjela što će pokazati magnetna rezonanca. Onima koji su izdržali tek 20-ak sekundi, po pravilu su bili oboljeli od bolest malih krvnih žila mozga.

Ovo stanje posebno je opasno za ljude koji već imaju simptome dijabetesa ili povišenog krvnog tlaka, jer sa svakim dodatnim kapilarnim mikro-oštećenjem raste i vjerojatnoća da osoba dobije moždani udar. No, čak i da ga ne dobije, ako se ne reagira na vrijeme, osoba će se početi gubiti.
Upravo zato isprobajte ovaj mali test i ako primjetite da ne možete stajati na jednoj nozi dulje od minute, posjetite liječnika.