drasko 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, kazao je da je epidemiološka situacija u Banjoj Luci pogoršana, da je samo u posljednjih pet dana 597 novozaraženih, te da je Štab donio određene zaključke u cilju smanjenja broja zaraženih, a sa što manje negativnih efekata po privredu.

“Donijeli smo određene zaključke i trudili smo se da se krećemo u jednoj putanji koju je teško pronaći, a to je da mjerama koje smo donijeli u ovom trenutku odolimo koliko je to moguće da ne utiču na privredu, ekonomiju i mogućnost da na ekonomski i privredni način naš grad funkcioniše u punom kapacitetu. To je izazovno, ali mjere koje su donesene idu u tom pravcu i vjerujem da će imati pozitivne efekte na smanjenje broja novozaraženih”, kazao je Stanivuković.

Кako je naglasio, ono što je specifično sada u odnosu na oktobar-novembar prošle godine, jeste u manjem broj zaraženih osoba ali u većem brojem hospitalizovanih u Univerzitetsko-kliničkom centru RS i onih koji se javaljaju Domu zdravlja s pogoršanom kliničkom slikom.

“Zato je ova situacija posebno teška i današnja sjednica Štaba je trajala preko tri časa”, kazao je on.

Govoreći o zaključcima, on je kazao da je želja i da se kulturni život i dalje odvija jer je tu moguće poštovati sve mjere, ali da se zabranjuju događaji po tržnim centrima jer je uočeno da se tu ne održava potrebna fizička distanca s obzirom na to da na jednom mjestu previše ljudi stoje jedni uz druge.

“Dakle, trudili smo se da mjere koje donesemo imaju uporište u razumu, da utiču na smanjenje zaraze, da nas dodatno osvijeste, a da ne utiču na privredni ambijent”, naglasio je on.

Кako je kazao, uočen je i pojačan pritisak na graničnim prelazima i da građani iz drugih mjesta gdje su restriktivnije mjere dolaze u Banju Luku, borave u ugostiteljskim objektima, i tako dodatno utiču da se ova situacija s virusom korona pogorša.

Zato će u tom smislu biti predloženo Republičkom štabu za vanredne situacije da bude obavezan PCR test za ulazak u RS, osim za državljane Srbije, rekao je Stanivuković.

On je najvio da će u narednim danima sa resornim ministarstvom biti dodatno razmotrena mjera u vezi sa prelaskom učenika od petog do devetog razreda na onlajn nastavu, zbog povećanog broja zaraženih đaka.

“Takođe u zavisnosti od epidemiološke situacije, na narednoj sjednici Štaba bit će razmotreno radno vrijeme ugostiteljskih objekata tokom vikenda” rekao je on.