Stanje na putevima: Sigurnost u saobraćaju ugrožena zbog odrona na kolovozu

Ilustracija

Prema prikupljenim podacima, na putevima u BiH saobraća se bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja. Kolovozi su pretežno mokri, osim ne području Hercegovine gdje se saobraća po suhom kolovozu.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, a posebno izdvajaju se putni pravci: Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka i Bihać-Bosanska Krupa.

Zbog radova na sanaciji magistralnog puta M-18 Brod na Drini-GP Hum, saobraćaj se obustavlja više puta u toku dana, u trajanju do 30 minuta.

Zbog izvođenja minerskih radova, danas od 13.30 do 14 sati, doći će do potpune obustave saobraćaja na dionici M-4 Doboj-Stanić Rijeka.

Na autoputu A1 saobraća se nesmetano. Na dionici Zenica-Tarčin vozi se po mokrom, dok se na dionici Zvirovići-Bijača vozi po pretežno suhom kolovozu.

Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Napominje se da je zimska oprema zakonski obavezna do 15. aprila.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Radovi na magistralnim putevima

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Doboj-Gračanica,(most preko potoka Dubovac)-zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-6.1
Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog sa regionalnim putem, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Nevesinje-Mostar dionica (Bakračuša-Nevesinje), zbog sanacionih radova na snazi su privremene obustave saobraćaja u trajanju od 10 minuta, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
M-16
Jajce Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Regionalni putevi

R-403a, Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-418b, Konjic-Buturović Polje (Jezerine) zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj. Saobraćaj prema Buturović Polju odvija se putem iz Čelebića preko novog mosta.
R-442a, Hadžići-Igman (lokacija Crvene stijene)-zbog izvođenja hitnih radova na otklanjanju kamenja na kolovozu. Saobraćaj će se od 8 do 16 sati, odvijati iz povremene polusatne obustave.
R-445, Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

Sarajevski kanton

Zbog izvođenja neophodnih radova, usporeno se saobraća u ulicama Kromolj i Slatinski put u Vogošći (od br. 3 do br.87).
Zbog održavanja memorijalne ulične trke danas u vremenu od 11 do 12 sati privremeno će se obustaviti saobraćaj na području Ilidže, u ulicama Hrasnička cesta i Butmirska cesta.

(Faktor.ba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE