Stanje nesreće omogućava ukidanje policijskog sata: Evo koje su mjere na snazi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Bosni i Hercegovini, prema izvještajima od petka, registrovana su 362 slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 39 osoba. Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo FBiH, zaključno sa 16. sedmicom tekuće godine, prvom dozom vakcine protiv Covid-19 vakcinisano je 33.736 osoba.

AŽURNI PODACI

U TK-u vakcinisano je najviše osoba, i to 6.919. U KS-u vakcinisane su 5.902 osobe, u ZDK-u 5.827, a u HNK-u 4.068 osoba. SBK bilježi 3.671 vakcinisanu osobu, USK 3.451, ZHK 1.586, a Kanton 10 – 959 vakcinisanih osoba. 

Najmanje osoba vakcinisano je u Posavskom kantonu, i to 819, te BPK-u Goražde, tek 534 osobe. Kako ističu iz ZZJZ FBiH, kantonalni zavodi izvještaje o broju vakcinisanih dostavljaju sedmično, po već dogovorenom planu.

U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica posjeduju ažurnije podatke, te ističu da je, zaključno sa petkom, u ZDK-u vakcinisano oko 6.600 osoba i da će vrlo brzo biti okončana revakcinacija njih 1.140.

– Do sada je ukupno vakcinisano 6.600 osoba. U toku je, tačnije pri kraju, revakcinacija 1.140 osoba sa drugom dozom Pfizer/BioNTech vakcina. Sve do sada isporučene količine su utrošene, kažu nam iz Instituta.

Podsjećamo, Vlada FBiH u četvrtak je usvojila naredbe Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva kojima na snazi ostaje zabrana kretanja od 21 do pet sati ujutro i dozvoljava se okupljanje do 20 osoba. U međuvremenu, Štab Civilne zaštite Vlade ZHK-a usvojio je mjere kojima se ograničenje kretanja pomjera s 21 na 23 sata, a dozvoljen broj osoba u zatvorenim i na otvorenim prostorima povećava na 50. Iz FMZ-a objašnjeno nam je da kantoni mogu donositi samo restriktivnije mjere, ali izuzetak je kada kantoni proglase stanje nesreće.

– Kantoni mogu donijeti restriktivnije mjere. Jedino u slučajevima kao što je u ZHK-u, koji ima proglašeno stanje nesreće, kantoni mogu donijeti sve vrste mjera, rečeno nam je iz Ministarstva.

Dr. sc. Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite i načelnik Štaba CZ ZHK-a, ističe da su stanje nesreće proglasili još u augustu 2020.

BLAŽE MJERE

– Na prijedlog Stožera CZ-a, Vlada Županije zapadnohercegovačke 27. kolovoza proglasila je stanje nesreće, te od toga dana Stožer rukovodi akcijama zaštite i spašavanja. Nekoliko puta sam javno isticao da Krizni stožer FMZ-a ne može pružiti adekvatan odgovor, te da Vlada FBiH treba proglasiti stanje nesreće u cijelom entitetu, jer ova situacija s Covid-19 je mnogo više od samog zdravstvenog problema, objašnjava dr. dc. Martinović i dodaje da su mjere donesene na osnovu preporuka ZZJZ ZHK-a.

Republički štab za vanredne situacije Vlade Republike Srpske u petak je donio Zaključak o ublažavanju epidemioloških mjera u RS-u, kojim je dozvoljen rad skijalištima i skijaškim centrima, a od ponedjeljka i pozorišta.