STANJE POSEBNO KRITIČNO U SLIVU RIJEKE BABINE: Novi izvještaj sa područja Kantona

Podijelite vijest

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici mjereno u 21:35 je 500 cm, što je u porastu za 30 cm, u odnosu na zadnje mjerenje i još uvijek raste. Više se ne vidi mjerni instrument na mjernom mjestu u Zenici. Procjenjuje se da će rijeka Bosna dostići do sada nezabilježeni vodostaj. Najteže je stanje u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug, Kakanj, gdje se krenulo sa evakuacijom stanovništva. Na telefonski broj „121“ primljeno je oko 500 poziva građana.

Kantonalnu upravu civilne zaštite su posjetili Premijer Kantona gosp. Munib Huseinagić i Edin Terzić Ministar prometa, komunikacija i zaštite okoliša i upoznali se sa trenutnim stanjem na terenu. 

Zenica:

Sve raspoložive snage su na terenu, ali stanje je kritično posebno u slivu rijeke Babine, a kako kiša ne staje očekuje se dodatno povećanje vodostaja rijeka,  kao i bujičnih voda. Takođe su ugrožena mjesta Orahovica, Nemila, Bistričak, Topčič polje.

Općinski Štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju. Za sada nije proglašeno stanje prirodne nezgode.

Breza:

Stanje na području općine Breza u 22,00 sati nepromijenjeno u odnosu na prethodni izvjestaj. Angažovane su dodatne snage kao i preduzeća sa mehanizacijom kako bi se čistili propusti i produbila korita rijeka. Zabilježeno je plavljenje nekoliko stambenih objekata, gdje je voda došla do podrumskih prostorija.

Doboj Jug:

Trenutno stanje na terenu je kritično obzirom da je došlo do plavljenja više stambenih objekata. Općinski Štab civilne zaštite je proglasio stanje prirodne nepogode. Vrši se evakuacija stanovništva.

Visoko: Na osnovu izvještaja iz Operativnog centra civilne zaštite, u kojem su naveli da postoji ugrožavanje na 3 – 4 mosta koji se ljuljaju i gdje je rizično odvijanje saobraćaja. Angažovane su policijske snage, kako bi se izvšila procjena situacije i ako postoji potreba da se na tim mostovima obustavi saobraćaja radi sigurnosti građana i učesnika u saobraćaju.

Olovo:

Proglašeno je stanje Prirodne i druge nesreće na području općine Olovo.

Angažovane su sve raspoložive snage zaštite i spašavanja, kao i preduzeća u privatnom vlasništvu. Vrši se evakuacija stanovništa u gradu Olovu i drugim mjestima koja su ugrožena izlijevanjem rijeka Stupčanica i Bioštica, koje čine rijeku Krivaju.

Zavidovići:

Na hitnoj sjednici Općinskog štabna civilne zaštite je u 17,00 sati donošena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

RIJEKA KRIVAJA:

Usljed obilnih padavina vodostaj rijeke Krivaja  je na dosad nezabilježenom nivo.

Odnešeni su mostovi  u Vozućoj, Breziku i Skrozama.

Ugroženi su svi  mostovi na rijeci Krivaja.

Poplavljene su kuće,vikendice,pomoćni objekti , usjevi i plastenici. U Breziku, Kovačima, Krivaji, Stogu,Vozućoj, Ribnici.

Regionalni put R-467 prema Olovu od 13,15 je u prekidu u mjestu Krivaja -12 kilometar uz rijeku Krivaju.

Iz poplavljenih objekata evakuisano je 10 lica , 8 u Ribnici i 2 u Vozućoj,

RIJEKA BOSNA

Vodostaj rijeke Bosna u stalnom je porastu,

Od 13,20 preventivno je zatvoren most između Doline i Brezika, koji je u 17,15 minuta odnešen.

U naselju Grab direktno su ugrožene dvije porodice, te se intervenisalo vrećama sa pijeskom i sprječio pristup kućama,

Voda je na više mjesta izlila, Ulica Krivajska i Šabin potok,  prekinula odvijanje saobraćaja starim putem za Maglaj, Regionalni put R-465.

U lici Pinkasa Bandta u 16,30 sati došlo je do izlijevanja i obustave saobraćaja te plavljenja Benzinske pumpe ”ALMY” .

U 21,55 zatvoren je glavni most na rijeci Bosni koji povezuje ulice S.B.Bašagića i Rocandele.

U lici Pinkasa Bandta poplavljene su dvije zgrade i prostorija Stare Općine kojom prilikom su poplavljene prostorije Radio Kluba, GSS, SNIK ”ATOMA”, Merhameta. Izvršena je evakuacija opreme.

RIJEKA GOSTOVIĆ

Visok vodostaj rijeke Gostović izazvao je plavljenje na više mjesta , na 7, 8 i 10 kilometru uz rijeku Gostović. Poplavljene su kuće, vikendice usjevi i plastenici.

Vareš: Trenutno su angažovane sve raspoložive snage na čišćenju korita rijeke Stavnje u tunelu prema planini Zvijezda. Povećan je broj poziva građana za vatrogasnu jedinicu. Za sada nije bilo zabilježeno izlijevanje rijeke, niti ugroženih stambenih objekata.

Kakanj:

U odnosu na prethodni izvještaj stanje se nije promijenilo, odnosno ekipe civilne zaštite i drugih službi zaštite i spašavanja su konstantno na terenu.

Proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Tešanj:

Stanje u 22:00 sata:

Zabilježeno je izlivanje:

-rijeke Bosne u Šijama u 20,10 sati, gdje je ugroženo 6 stambenih objekata, gdje je započeta evakuacija stoke,

-rijeke Usore u Kraševu gdje su ugrožena 4 stambena objekta,

-potoka Lončaruša u Jelah polju, gdje je ugrožen 1 stambeni i 1 privredni objekat,

Rijeke Tešanjka, Trebačka i Radušica su u opadanju i bez značajnijih izlivanja iz korita.

Vodostaj Usore u 22:30 sati je iznosio 285 cm i u porastu je.

Pripadnici civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice su na terenu.

Prema informaciji Policijske stanice Tešanj (22:00 sata), zbog poplavljenog magistralnog puta M-17 u Poljicu, općina Maglaj (1 km prema Doboju od raskrsnice u Maglaju) zaustavljen je saobraćaj za sva vozila, te se razmatraju alternativni pravci.

Maglaj:

Trenutno stanje na području općine Maglaj je kritično, vodostaj rijeke Bosne u ovom gradu je 800 cm i veći dio grada je poplavljen. Svi prilazi gradu su zatvoreni. Vrši se evakuacija stanovništva. Proglašeno stanje prirodne nepogode. Zatvoren magistralni put M-17 u mjestu Poljice 1 kilometar od raskrsnice za Maglaj. Grad Maglaj je ostao bez napajanja električnom energijom. Vodu za piće je potrebno prokuhavati prije upotrebe. Nismo u mogućnosti dobiti pisanu informaciju iz ove općine, dakle ovo je telefonski izvještaj sa područja ove općine.

Obzirom na trend rasta vodostaja rijeke Bosne u naredna 24 sata i mogućnosti da pređe visinu od 500 cm u Zenici, te većeg izlijevanja iz korita nizvodno upozoravamo stanovništvo koje živi u blizini rijeka da bude spremno da se presele na sigurnije mjesto/manje dostupno bujici. Osnovni razlog za poduzimanje ove mjere je nepovoljna vreme prognoza za naredna 24 sata sa gledišta kišnih padavina. Građanima se preporučuje poduzimanje preventivnih mjere u cilju sprovođenja lične i uzajamne zaštite. Iz podrumskih i prizemnih prostorija na višu etažu podići vrijedniju imovinu. U slučaju plavljenja isključiti elektro instalacije, neophodne namirnice i prvu pomoć obavezno ponijeti sa sobom, mobilni uređaj sa punjačem, radio prijemnik i druge stvari neophodne za život.

O svim novim informacijama vezanim za trenutno stanje na području općina Kantona redovno ćemo vas informisati u saradnji sa Federalnom upravom Civilne zaštite.