STANJE ZAGAĐENOSTI U BH. GRADOVIMA Građani se guše od zagađenja, a tek ih čeka haos

STANJE ZAGAĐENOSTI U BH. GRADOVIMA Građani se guše od zagađenja, a tek ih čeka haos

Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros osvanuli kao jedni od najzagađenijih gradova Evrope.

Dozvoljeni indeks zagađenosti zraka je 50, što znači da je tada zrak relativno čist i da ne šteti zdravlju građana. Međutim, indeks kvaliteta zraka na području Ilidže jutros iznosi 167, a prema centru Sarajeva zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog.

Tako je, naprimjer, u naselju Otoka kvaliteta zraka 59, a u centru grada 63.

Opasno zagađenje jutros je zabilježeno i u Tuzli, gdje indeks kvaliteta zraka iznosi 214. Najzagađenije je u Lukavcu sa indeksom kvaliteta od 223.

Indeks kvaliteta zraka u Zenici jutros iznosi 88, dok u ostalim gradovima BiH ne prelazi dozvoljene vrijednosti.

Zbog zagađenja zraka u 2012. u BiH je zabilježen 231 smrtni slučaj na 100.000 umrlih, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama 12,1, što implicira da je u BiH u odnosu na SAD smrtnost veća za 2.000 posto.

Podsjetimo, zagađenje zraka u Sarajevu je 2015. bilo toliko veliko da su sve škole odlučile da djecu pošalju na “prijevremeni” raspust. Primjera radi, kvalitet zraka u Švedskoj je 0,4.

Za srijedu je najavljeno paljenje narandžastog meteoalarma u BiH zbog očekivanja da će veći dio BiH pogoditi jak vjetar, jačine i do 80 kilometara na sat, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako stoji u upozorenju, meteoalarm će biti na snazi od 12 sati 27. decembra, pa do 6 sati 28. decembra, a odnosi se na veći dio BiH, osim sjeveroistoka i sjevera.

Najavljeno je da će ove dijelove BiH zahvatiti jaki i olujni udari vetra, mjestimično sa snagom od 55 do 80 kilometara na sat.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica