Stano: Izbori u BiH se moraju održati, odbijamo bilo kakve napade na ambasadora Satlera

O političkoj krizi u BiH, se razgovaralo na sjednici Vijeća za vanjske poslove prošlog mjeseca, a glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano za medije je kazao danas da je imperativ da ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda iskoristi narednu sjednicu Vijeća ministara kako bi osigurao novac za održavanje izbora.

Ministri vanjskih poslova jasno su pozvali sve političke lidere i aktere u BIH da ulože sve napore, ne samo da se nastavi sa reformama i dijalogom, nego i da se organizuju Izbori u oktobru kako je i planirano. Krucijalno je važno da se ovi izbori održe, da građani BIH mogu glasati na slobodnim, poštenim i adekvatno finansiranim izborima.

– U tom smislu pozivamo Vijeće ministara, posebno ministra finansija da iskoristi predstojeću sjednicu u ponedjeljak i usvoje nacrt budžeta za ovu godinu. Također pozivamo da donesu što prije odluku o finansiranju Centralne izborne komisije BIH. Trenutna blokada hitno se mora okončati. Ono što EU radi ili bi mogla uraditi, uključeni smo i dalje ćemo biti, spremni smo pomoći u rješenjima za BIH i u BIH, prije svega preko šefa naše delegacije u Sarajevu Johana Satlera (Johanna Sattlera) – kazao je Stano.

Dodao je da visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borell) u potpunosti podržava rad ambasadora Satlera na terenu, u zemlji.

– Odlučno odbijamo bilo kakve napade na ambasadora Satlera, koji su upotpunosti neosnovani. Ambasador Satler u ime EU, u ime zemalja članica EU, čvrsto brani i promoviše EU vrijednosti i principe u BIH, a i radio je i radi kako bi približio ovu zemlju EU. Također razgovara sa svim političkim akterima kako bi premostio razlike po različitim pitanjima, susreće se sa svim akterima, uključujući i civilno društvo. Zato su sve tvrdnje protiv, kritike ili optužbe na račun ambasadora Satlera u ovom kontekstu, neprihvatljive i ne pomažu da se BIH približi EU – istakao je Stano.

Avaz