Stanovnici drugog najvećeg grada u Ukrajini: Nadamo se najboljem, pripremamo se za najgore

a 10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stanovnici drugoga najvećeg grada u Ukrajini rekli su da se nadaju najboljem, a pripremaju za najgore, dok su hiljade ruskih vojnika pored ukrajinske granice, a diplomatskim pregovorima nije postignut napredak, piše Hina. 

Grad koji je predsjednik identificirao kao moguću metu ruskog napada

Harkiv, industrijski grad u istočnoj Ukrajini u kojemu se nalaze tvornice tenkova, aviona i traktora, smješten je 42 kilometra od ruske granice. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij identificirao ga je kao moguću metu ruskog napada.

Rusija negira da planira napasti Ukrajinu, ali pritišće Zapad da joj pruži sigurnosna jamstva, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO savezu. Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da će grad od 1.4 miliona stanovnika biti “smiren i pribran” i da neće dopustiti da ga iko preuzme.

“Pokušavam ne razmišljati o tome”

Intervjuirani ove sedmice, neki stanovnici rekli su da će ostati i boriti se, drugi da bi se mogli preseliti. 

– Ne moram ostati na jednom mjestu, ako se nešto desi mogu raditi na daljinu. Pokušavam ne razmišljati o tome. Nadam se da će sve biti u redu, nadam se najboljem. Bolje je ne paničariti prije vremena, nego kad se dogodi, odlučiti u trenutku – rekla je projekt menadžerica Daniela Šatohina.

Druga stanovnica, pomoćnica brend menadžera Anja Vergeles, usporedila je situaciju s 2014., kada je Rusija zauzela Krim.

– Niko nije mislio da bi se to moglo desiti Krimu. Niko to nije mogao zamisliti. Ne želim to misliti, ali ne znamo šta će se desiti sljedeće – rekla je.

 Zelenskij je u intervjuu objavljenom u petak rekao da je napad na Harkiv “izvediv”, iako je glasnogovornik kasnije rekao da je predsjednik iznio hipotetski scenarij.

“Bježati? Nema šanse!”

Najviši američki i ruski diplomati u petak nisu postigli veći pomak na pregovorima o Ukrajini, ali su se složili da će nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu. Voditelj prodaje Oleksij Kormjlets rekao je da neće napustiti Harkiv šta god se desilo.

– Bježati? Ne. Nema šanse! Ovdje sam rođen. Ovdje sam odrastao. Ostajem bez obzira na sve. A ako moram u obranu grada, to ću učiniti – rekao je. 

IT programer Anton Sergejev mislio je da Rusija možda samo zvecka oružjem i prisjetio se neuspješnog pokušaja separatističkih snaga koje podržava Rusija da zauzmu grad 2014. godine.

– Ovdje su već bili “dočekani” pa su naučili da je bolje kloniti se. Ili će se vratiti kući u limenim sanducima. A majke će im plakati – rekao je.