Portal 072info

Stanovništvo uglavnom poštuje upute, broj pacijenata uobičajen

Već dvadesetak dana stanovništvo nekoliko gradova u BiH izloženo je smogu i gustoj magli, preporučuje im se ograničen boravak na otvorenom i nošenje maski, a prema prognozama vremenska situacija neće biti promijenjena u skorije vrijeme.

 

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a nije zabilježen veći broj pacijenata sa stanjima koja bi se direktno mogla dovesti u vezu s trenutnom vremenskom situacijom u odnosu na raniji period, a stanovništvo se uglavnom pridržava uputa koliko god je to moguće.

“Broj je uobičajen, ništa nije dramatično, patologija je šarolika kao što je to i uobičajeno u Službi hitne pomoći, ali smo primijetili da su recimo učestaliji epileptični napadi. U posljednjih dvadesetak dana primijetili smo i neurološke slučajeve u smislu da su pacijenti razdražljivi, a česta su i kolapsna stanja”, kazala je Feni odgovorna ljekarka smjene Seida Pandić.

Stariji stanovnici ovog grada kažu da se ne sjećaju da je ovolika koncentracija smoga tako dugo bila nad Sarajevom, te je neminovno da će to ostaviti trag na zdravlje stanovništva. Ako se i mora boraviti na otvorenom, stručnjaci savjetuju nošenje maski ili šalova preko usta.

U namjeri da stanovništvo zaštite od štetnog utjecaja zagađenog zraka i smoga volonteri Crvenog križa Kantona Sarajevo dijele maske stanovništvu, a slične akcije provode se i u drugim dijelovima BiH zahvaćenim maglom.

Prema informacijama Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH koncentracije prašine i sumpordioksida i dalje su visoke na području nekoliko gradova u BiH, a ne očekuju da će uskoro stanje biti promijenjeno.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box