Stara jezgra grada prepuna turista: Vratit ćemo se zbog tradicionalne hrane

Podijelite vijest

Brojni turisti preplavili su ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine. Neki su, kako kažu, došli zbog Sarajevo Film Festivala (SFF), ali ima i onih koji su tu zbog same bh. prijestonice i atrakcija koje ona nudi. Većina kaže da im je prvo odredište Baščaršija, odnosno stara jezgra grada.

Sara: Provela se odlično na koncertu
Sara: Provela se odlično na koncertu

Domaći specijaliteti

– Nismo u Sarajevu zbog SFF-a. Primijetili smo da su velike gužve i da je ogroman broj ljudi okupljen u dijelu oko festivalske lokacije. Mi smo u Sarajevu već tri dana, sviđa mi se ovaj grad – kazao je Rikardo (Ricardo), turista iz Italije.

ČITAJ JOŠ:  Mladiću koji studira u Sarajevu slomili kičmu: "Pronađen je iza tržnog centra u besvjesnom stanju"

Tradicionalna kuhinja, domaći specijaliteti predstavljaju nezaobilazan i poseban doživljaj posjetiocima, a o njihovom kvalitetu, nakon što ih je probala, govorila nam je Julija, također iz Italije, koja je istakla da joj se dopada bosanskohercegovačka hrana.

– Probali smo tradicionalnu hranu, mnogo nam se dopala. Sigurna sam da ću ponovo doći u ovaj dio grada da probam i druge specijalitete – istakla je Julija.

Rikardo i Julija: Nisu u Sarajevu zbog SFF-a
Rikardo i Julija: Nisu u Sarajevu zbog SFF-a

Muzički događaji

Da turisti vole muziku i kvalitetan noćni provod, potvrdila nam je Sara iz Nizozemske. Kako je istakla, u Sarajevo je došla prije tri dana, nakon što je prvobitno bila u posjeti Hrvatskoj.

ČITAJ JOŠ:  UŽAS U BIH: Konstrukcija gola pala na dječaka (7)

– Prvo sam bila u Hrvatskoj, a potom sam došla ovdje. Za sada mi se mnogo dopada. Teško je reći koji dio grada mi je najljepši, jer je veoma zanimljivo ići kroz ulice prepune ljudi. Uživam u kafićima, išla sam na koncert, volim muziku i bilo je odlično. Hrana mi se ovdje mnogo dopala, probala sam ćevape i baklavu, koji su veoma ukusni – navela je Sara.

Velika posjećenost

Tokom avgusta, osim Sarajevo Film Festivala, koji je najveći događaj u glavnom gradu, turisti, ali i građani Sarajeva imaju priliku uživati i u drugim brojnim zanimljivim događajima. Veliki broj koncerata, kulturnih i zabavnih sadržaja upotpunjuju ljetni doživljaj. Nakon zastoja u turizmu zbog pandemije COVID-19, mnogi su oduševljeni ovogodišnjom ljetnom turističkom sezonom.

ČITAJ JOŠ:  LJUBAVNA DRAMA U BiH: Dok je tukla momka, automobil joj sletio sa ceste (VIDEO)

Avaz


Podijelite vijest