STARAČKI DOM „SIRA” U TEŠNJU: Novi život za osobe treće životne dobi, daleko od buke i gužve!

Staracki dom Sira

U Tešnju je počela  sa radom ustanova za smještaj starih i iznemoglih lica  “SIRA dom”. Ustanova je smještena u naseljenom mjestu Lepenica, daleko od buke i gužve, što korisnicima omogućava potpuni mir sa moderno opremljenim  pratećim sadržajem.

Amina Mešić, direktorica doma
Amina Mešić, direktorica doma

Prema riječima Amine Mešić, direktorice doma, trenutni kapacitet ove ustanove su 43 korisnika.

– Međutim, u planu je i osposobljavanje trećeg sprata zgrade, kako bi se smještajni kapaciteti povećali. Valja istaći još i to da osim standardnih usluga koje dom nudi, postoje i prostorije za druženje gdje se korisnici zajedno druže gledaju televiziju, igraju šah te  ostale aktivnosti koje žele… Naše stručno osoblje trudi se da se uistinu osjećaju kao  kod kuće – kaže Mešić.

Posebno je važno napomenuti kako dom pruža 24-satnu njegu korisnicima usluga, a predstavlja rješenje za sve one osobe koje nisu mogle dobiti adekvatnu njegu u kućnim uslovima.

U okviru ustanove o pacijentima se brine stručno obučeni medicinski kadar, doktori specijalisti i doktori opšte prakse kao i sanitet dostupni 24h za nadzor Vaših najdraži što je razlog više da svoje povjerenje upravo ukažete  „SIRA Dom“-u.

Da već uživaju ogromno poštovanje najbolje svjedoči informacija da su se u dom već uselile osobe treće životne dobi. Tako je u domu svoj smještaj već pronašao i Bećir Bekrić, koji sa oduševljenjem priča o svojim impresijama doma.

– Prezadovoljan sam uslugama koje dom nudi, ali i načinom na koji se medicinsko osoblje brine o pacijentima. Imao sam priliku boraviti i u Njemačkoj i Sloveniji, ali vjerujte da nigdje nije usluga kao u ovom domu – govori, vidno oduševljen, Bekrić.

Ustanova za smještaj starih i iznemoglih lica  “SIRA dom” ima 22 sobe sa svim pratećim sadržajima poput kuhinje, restorana, zajedničke prostorije. Planom dnevne ishrane, korisnici dobijaju četiri obroka i to doručak, ručak, večeru i užinu, a za sve one koji su u potrebi obezbijeđena su i medicinska pomagala poput štapova, štaka, kolica i ostalih medicinski pomagala.

Za sve dodatne informacije o domu posjetite njihovu oficijelnu Facebook stranicu ili web stranicu siradom.ba, a možete ih kontaktirati i na brojeve telefona 032/943-200 ili 063/344-330.

[flagallery gid=89]