Portal 072info

Stari most među sedam nepoznatih arhitektonskih čuda

BBC je u izboru sedam nepoznatih svjetskih čuda arhitekture uvrstio i Stari most u Mostaru.

Na stranicu quora.com, baziranu na postavljanju pitanjima korisnicima, BBC je zatražio od korisnika da nominuju nepoznata arhitektonska čuda, a Haris Ćusto iz Mostara nominirao je simbol svog grada. Njegova nominacija imala je dovoljno glasova da uđe u Top sedam.

„Svako veliko arhitektonsko obilježje ima priču, ali Stari Most u Mostaru ima priču o povratku“, piše BBC, te navodi da je izgrađen prije 456 godina od strane Mimara Hajrudina, učenika poznatog turskog arhitekte Mimara Sinana.

Navodi se da je Stari Most izgrađen na Neretvi, širine četiri, dužine 30 i visine 24 metra, te predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obilježja naše zemlje i islamske arhitekture na Balkanu.

„Uništen je tokom rata, ali je deset godina poslije novi „Stari most“ otvoren“, piše britanski medij, navodeći da se svake godine održavaju tradicionalni skokovi sa Starog Mosta.

Osim Starog mosta, među arhitektonska čuda uvrštena je Palata parlamenta u Rumuniji koja je najveća, najskuplja i najteža civilna administrativna zgrada na svijetu.

Izgradio je  1984. godine omrznuti komunistički diktator Nicolae Ceausescu, a toliko je velika da je teško napraviti fotografiju kompletne zgrade.

1

Velika džamija u Djenni, Mali, izgrađena je 1907. godine, a predstavlja najveću strukturu od blata u svijetu. Proglašena je dijelom Unescoovog svjetskog naslijeđa 1988. godine, te je mnogi smatraju jednim od najvećih dostignuća Sudano-Sahelianske arhitekture.

2

Tvrđava Derawar u Pakistanu ima čak 40 kula visine 30 metara koje čine kvadratnu formaciju, a obima je 1.500 metara. Interesantno, ni veliki dio Pakistanaca ne zna za ovu tvrđavu jer da bi došli do nje, morate unajmiti vodiča koji će vas voziti čitav dan kroz Cholistan pustinju, a da bi ušli unutra potrebno je imati posebnu dozvolu od vlasti. 

Jedna od najzanemarenijih građevina u Indiji je Rajasthan Chand Bvaori. Građevina je duboka 13 spratova, a izgrađena je od velikog broja stepenica koje se spuštaju do bazena na dnu. Izgrađena je između 800. i 900. godine, a ima ukupno 3.500 stepenica.

Iako većina ljudi zna za Veliki kineski zid, rijetko ko zna da i Indija ima svoj Veliki zid. Građevina je drugi najveći zid na svijetu, odmah nakon kineskog, a zid je na nekim mjestima debljine 4.5 metara i proteže se 36 kilometara sa sedam kapija. Izgradio je lokalni vladar Rana Kumbha 1443. godine kako bi zaštitio tvrđavu na vrhu brda, a u 19. stoljeću je dodatno proširen kako bi zaštitio i hramove.

Džamija Šeik Lotfollah u Iranu opisana je kao remek djelo Safavidske iranske arhitekture. Izgrađena je između 1603. i 1619. godine tokom vladavine Šaha Abbasa I, a ime je dobila po njegovom puncu Šeiku Lotfollahu – čuvenom libanskom islamskom učenjaku. 

54d07787-1e9c-4e75-be67-27c2b0094cfb-lot5

Neobično je što ova džamija nema minaret i harem, a pretpostavlja se da je razlog tome što nije bila ni namijenjena za javnu uporebu, već za žene iz šahovog harema.

avaz.ba

Podijelite članak