Starije žene i mlađi muškarci?

Starije žene i mlađi muškarci?

Worried man

Po nekim svjetskim podacima, više od jedne trećine starijih žena između 49 i 69 godina jesu u nekoj vrsti veza sa mlađim muškarcima (mlađi od 10 godina i više).

Parovi poput Demi Mur i Ešton Kučer ili Suzan Sarandon i Tim Robins, predstavljaju, da tako kažemo, pionir parove koje smo najčešće mogli da viđamo po modnim časopiima i ostalim revijama, kao najistaknutije parove i donekle najatraktivnije u promociji veza između starijih žena i mlađih muškaraca.

Kao što smo istakli na početku ovoga teksta, više od jedne trećine starijih dama preferiraju mlađe partnere od sebe, i to oko 10 godina mlađe, a podaci nam još govore da jedna od šest žena, koje su u pedesetim, preferira muškarce koji su u četrdesetim.
   
Uobičajeno objašnjenje za ovu pojavu bi uglavnom bilo, da su mlađi muškarci izdržljiviji, odnosno ponovo vraćanju mladost kod starijih žena, između ostalog. Međutim, starije ispitanice koje su učestvovale u anketama, ističu da one vole fleksibilnost i prostor za avanturu, koje mnogo spontanije doživljavaju kod svojih mlađih partnera.  Što se mlađih muškaraca tiče, njih naročito kod starijih dama privlači njihova sofisticiranost i ostvarenost u životu kao glavni kvaliteti koji presuđuju u njihovom odabiru starijih partnerki.

   Ostali razlozi koji se kriju iza ovih trendova

Pored ovih osnovnih razloga koje smo naveli na početku teksta, u nastavku ćemo vam predstaviti u nekoliko tačaka ostale razloge zbog kojih se starije gospođe odlučuju na odnose sa mlađim muškarcima:

Starije žene, u posljednje vrijeme, izgledaju sve bolje i to prvenstveno zahvaljujući kreativnim napretcima u medicini i zbog toga što se sale za vježbanje poput teretana i slično, nalaze skoro iza svakog ćoška.

Starije žene nakon razvoda, brže odlaze na tržište za pronalazak partnera a i njihov životni vijek se sve više produžava. Ženama više nisu prioriteti živa ograda i dva automobila, već se one sve više odlučuju za druženja, putovanja i raznorazni zabavni sadržaji koji dolaze na prva mjesta prioriteta.

Također i žena bi mogla da poželi pored sebe muškarca koji nema tako razvijenu sopstvenu karijeru kako bi on mogao da se brine o djeci i slično, kao jedan veoma bitan faktor.

Što se muškaraca tiče, oni veoma često pronalaze da su starije žene mnogo zabavnije, sklonije eksperimentisanjima, zabavne za zajedničku šetnju, finansijski obezbijeđene, i mnogo vještije u seksu.

Međutim, šta je sa težnjom muškaraca za mladim, lijepo zaobljenim tijelom, koje će biti spremno da mu donese potomstvo?  Neki naučnici govore da je ljudska vrsta nevjerovatno fleksibilna i da mnogi faktori, a koji nisu povezani sa biologijom, mogu da budu daleko atraktivniji.

Interesantno, postoje objavljene studije o ženama u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim u kojima su one pokazale da daleko veća interesovanja pokazuju za muškarce njihovih godišta kao i prema starijim.

Međutim, prema svjedočenju jedne autorke brojnih tekstova na ovu temu, a koja je imala 48 godina kad je izjavila sljedeću informaciju, da je bila u vezi sa 20 godina mlađim muškarcem, a prije njega je bila sa 16 godina mlađim od sebe i izjavila je da je svoje partnere najčešće pronalazila u teretanama, a ne u barovima.

Ovdje bi mogli da istaknemo i neke rizike koje nose veze ovakvog tipa, pa ćemo ih taksativno pobrojati, a oni su sljedeći:

Postoji uvreženo mišljenje da će mlađi muškarac prije ili kasnije napustiti stariju partnerku. Takve se situacije uglavnom mogu dogoditi samo u slučajevima kada muškarac poželi da ima potomstvo. Uglavnim i jedino samo iz tog razloga.

Sljedeći dominantan stav na ovu temu je da je uglavnom žena ta koja zavodi mlađeg muškarca. To je pogrešan stav jer u 200 ispitanih slučajeva u velikoj većini su upravo muškarci bili ti koji su zaveli svoje partnerke.

Zadnja predrasuda koja vlada u vezi sa ovom temom je da takve veze obično ne mogu dugo da traju. Po nekim informacijama postojali su parovi koji su ostali zajedno duže od 25 godina, a prosječna dužina takvih veza dostizala je i do 13 godina.

Situacija danas u pogledu kako starije žene vide mlađe muškarce je drastično drugačija nego ranijih godina. Naime, zrele žene posmatraju muškarce u tridesetim kao generaciju koja se uočila sa jedinstvenim iskušenjima tokom svoga odrastanja, odrasli su u eri SIDA –e, veoma su pažljivi, i takvi muškarci (barem oni koji se odluče na veze sa starijim ženama) su po pravilu stabilni i zreli kao ličnosti, jer oni same žele ženu koja zna šta hoće.

Međutim, na kraju ovog teksta se mora razmotriti glavni sputavajući motiv kod mlađih muškaraca za upuštanje u takve veze, a to je, ostvarenje potomstva. Tako da mnogi proučavaoci ovog problema vide muškarce koji ostaju sa svojim partnerkama do njihove smrti a nakon toga se žene sa znatno mlađim ženama, koje im donose potomstvo. Ovo zvuči kao jedna veoma dobra adaptacija kod muškaraca, zar ne?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE