Stariji od 60 godina trostruko otporniji na koronu nakon četvrte doze vakcine

Screenshot 1 133
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Četvrta doza vakcine protiv koronavirusa koju su primile osobe iznad 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijima na ozbiljno razbolijevanje od tri puta vakcinisanih osoba iste dobi, objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je također reklo da je četvrta doza, ili drugi booster, učinila ljude iznad 60 godina duplo otpornijima zarazi nego one iste dobne grupe koji su primili tri doze vakcine.

Preliminarna studija koju je prošli ponedjeljak objavio izraelski medicinski centar Sheba otkrila je podatak da četvrta doza vakcine povećava antitijela na više nivoe nego treća, no vjerovatno ne do nivoa da bi pružila potpunu zaštitu od vrlo prenosive varijante omikron, piše Reuters.

Izrael je počeo nuditi četvrtu dozu vakcine Pfizer/BioNTech osobama iznad 60 godina ovaj mjesec dok se omikron počeo širiti zemljom.

Ministarstvo je reklo u nedjelju da je u studiji koju je provelo s nekoliko velikih izraelskih univerziteta i centrom Sheba upoređeno 400.000 osoba preko 60 godina koje su primile drugi booster sa 600.000 osoba iste dobne grupe koje su dobile treću vakcinu prije više od četiri mjeseca.