AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Američki State Department objavio je svoj izvještaj o ljudskim pravima za prošlu godinu.

Radi se o iscrpnom izvještaju u kojem se detektiraju ključni problemi, a domaće vlasti bi ga trebale koristiti kao putokaz. U izvještaju se navodi kritična medijska slika zbog ogromnih pritisaka političkih grupacija na novinara.

– Nastavljen je politički i finansijski pritisak na medije. Negativni ekonomski efekti pandemije narušili su dodatno finansijsku stabilnost medija širom zemlje čineći ih ranjivijim – navodi se u izvještaju.

Napadi na profesionalni integritet novinara i slobodu štampe nastavili su se tokom cijele godine, navodi se u izvještaju.

– U nekoliko su navrata javni službenici su ometali rad novinara. To je razdoblje obilježeno pokušajima ograničavanja pristupa informacijama vezanim za pandemiju. Novinari sa sjedištem u Sarajevu podnijeli su žalbu Liniji za pomoć novinarima u martu jer su lokalne vlasti ograničile mogućnost postavljanja pitanja na konferencijama za medije – stoji u izvještaju.

U aprilu je grupa novinara prijavila press-službu KCUS-a koja nije tretirala zahtjeve medija, a da je generalna direktorica davala informacije samo odbranim medijima – navodi se u izvještaju.

– Krizni štab FBiH, kao i krizni štab u Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo, usvojili su odluke kojima su nekim novinarima zabranjivali prisustvo konferencijama za novinare, tvrdeći da je to mjera zaštite zdravlja – navodi se u izvještaju State Departmenta.