State Department: “Putnici bi trebali izbjegavati sva putovanja u BiH”

bih eu granica 696x392 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Američki State Department dodao je ove sedmice stotinjak zemalja na popis država za koje ne preporuča da se u njih putuje, uključujući Hrvatsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Francusku, Meksiko i Njemačku, zbog “jako velike stope COVID-19”.

State Department je u ponedjeljak kazao da će povećati broj država tog najvišeg četvrtog stupnja upozorenja na oko 80 posto država u svijetu. Na njemu su do utorka bile 34 zemlje od oko 200. Sada ih je oko 130.

State Department navodi da se odluka temelji na postojećim ocjenama epidemiološke situacije u tim zemljama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zabrana putovanja

Među državama na koje se odluka odnosi nalaze se Bosna i Hercegovine, Finska, Egipat, Belgija, Turska, Italija, Švedska, Švicarska i Španjolska.

“Putnici bi trebali izbjegavati sva putovanja u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini čak i potpuno vakcinisani putnici mogu biti izloženi riziku od zaražavanja i širenja COVID-19 varijanti i trebali bi izbjegavati sva putovanja u Bosnu i Hercegovinu.

Ako morate putovati u Bosnu i Hercegovinu, prije putovanja se potpuno cijepite. Svi putnici trebaju nositi masku, držati se na udaljenosti od 6 metara od drugih, izbjegavati gužvu i prati ruke”, napisali su iz State Dapartmenta.

Neke poput Kine i Japana ostale su na trećoj razini upozorenja i za njih se građanima preporuča da ponovno razmisle trebaju li onamo putovati.

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u veći dio Europe zbog pandemije COVID-19.

Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim državljanima koji su nedavno bili u većini europskih zemalja, Kini, Brazilu, Iranu i Južnoafričkoj Republici.

U utorak je na još 30 dana produljena zabrana putovanja u Kanadu i Meksiko koja nisu nužna piše RadioSarajevo.

Detaljan izvještaj State Departmenta može pogledati OVDJE.