Screenshot 10 226
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Goveđi te svinjski želatin u vakcinama i drugim proizvodima poput vitaminskih kapsula nisu rijetkost.

Ekipa koja vodi portal Vakcine.ba stoga se opet obratila dr. Lutvi Sporiševiću iz JUDZ Kanton Sarajevo da pojasni prisustvo svinjskog želatina/želatine u nekim vakcinama jer se ponekad roditelji islamske vjeroispovjesti boje dati vakcine uopšte zbog ovog sastojka.

“Želatin je stabilizator koji se dodaje vakcinama da zaštiti aktivne sastojke od razgrađivanja tokom proizvodnje, transporta i skladišenja”, objašnjava dr. Sporišević.

Želatin/želatina je dodatak ishrani, proziran je i bez okusa, a zapravo se radi o proteinu kolagenu, najčešće u obliku hidroliziranog proteina.

Znamo ga kao glavni sastojak gumenih bombona, kao što su gumi-mede te jela poput pače, ali se koristi i u kozmetici i farmaceutskoj industriji.

Na našim prostorima se često koristi goveđi želatin, ali ponekad i svinjski. Na proizvodima, poput gumenih bombona mora pisati porijeklo želatine.

Dakle, šta ako se ovaj želatin nalazi u vakcinama? Dr. Sporišević objašnjava:

“Islamski, jevrejski i vjerski lideri i adventista sedmog ne zabranjuju upotrebu svinjske želatine zbog:
1. vakcine se daju injekcijom i ne unose se preko usta,
2. želatin u vakcinama je modificiran tako da je veoma različit od originalne želatine iz koje je dobiven – hidroliziran,
3. korist davanja vakcine jasno prevagnuje u odnosu na religijski pristup hrani.”

Vakcine koje sadrže hidrolizirani želatin su MPR/MMR, BCG vakcina.

U izjavama islamske medicinske naučne organizacije, koja je raspravljala na temu ”Haram i nečiste tvari u hrani i lijekovima” u partnerstvu sa Al-Azharom, Islamskim fikhskim vijećem u Džeddi, regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Aleksandriji i Kuvajtskim ministarstvo zdravlja, piše:

“Hrana koja sadrži masti (svinjska mast) u svojim listama sastojaka, bez toga da su transformirane (istihalah), kao što su neki sirevi, neke vrste ulja, masti, topljeno maslo i maslac, neke vrste keksa, čokolade i sladoleda, su haram i nije dozvoljeno ih uopšte jesti, jer po konsenzusu učenjaka svinje su nečist i nije dozvoljeno ih jesti, i zbog toga što ne postoji jaka potreba da bi se jela ova hrana.

Istihalah, što znači pretvaranje jedne supstance u drugu koja ima različite karakteristike, je transformacija nečiste supstance u čistu supstancu, ili transformacija haram supstance u supstancu koja je dozvoljena prema šerijatu.

Na osnovu toga:

Želatin koji se proizvodi transformacijom kostiju, kože i tetiva nečiste (nedžes) životinje je čist (taahir) i njegovo jedenje je dozvoljeno.”

Dakle, svinjski želatin u vakcinama nije prepreka za imunizaciju ovakvim vakcinama.

Također, ekipa s ovog portala ističe da Pfizerova i Modernina vakcina protiv infekcije COVID19 NE SADRŽE želatin, ni svinjski ni bilo koji.