Stav NATO-a obavezujući i za Predsjedništvo: Nema potrebe da se očituju o prisustvu OSBiH u Banjoj Luci

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine prvo je odobrilo učešće Vojnog orkestra OSBiH – bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS-a, NOR-a i civilnim žrtvama rata, a potom je reagirao NATO štab u Sarajevu. Odluka Ministarstva se odnosi na zahtjeve za učešćem OSBiH povodom takozvanog dana RS-a.

Iz NATO-a su, najblaže rečeno, podsjetili ministricu odbrane Marinu Pendeš da krši Ustav i zakone ove zemlje te odluku Ustavnog suda BiH u vezi s tim da je 9. januar kao takozvani dan RS-a neustavan, i da nikakve aktivnosti pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci tog dana nisu dozvoljene.

Ukoliko pripadnici Trećeg pješadijskog puka (RS), ili bilo ko drugi od pripadnika OSBiH, budu učestvovali u aktivnostima u vezi sa obilježavanjem takozvanog dana RS-a, mogli bi se suočiti sa otpuštanjem iz vojne službe, jasno je danas rekla zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle Wilz.

ČITAJ JOŠ:  Institucije BiH u doba pandemije zaposlile 133 nova činovnika

-U vezi sa pismom NATO štaba u Sarajevu upućenog Ministarstvu odbrane BiH, koje se odnosi na odavanje počasti 8. januara palim borcima i civilnim žrtvama rata RS, obavještavamo javnost i medije da je NATO štab u Sarajevu podržao napore Ministarstva odbrane BiH da nađe rješenje u situaciji kada je potrebno odati počast-naveli su danas iz Ministarstva odbrane.

Međutim, Ministarstvo odbrane BiH je, u svojoj odluci o odobrenju učešća Vojnog orkestra OSBiH u ceremonijalnim aktivnostima 9. januara, razmatralo i činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio i angažovanje Počasne jedinice, u čijem sastavu je i Vojni orkestar, za aktivnosti u kojima će on biti prisutan.

ČITAJ JOŠ:  MUP ZDK: Prilikom pretresa u Kaknju pronađena opojna droga i ručna bomba

-Ministarstvo odbrane BiH je u pogledu izvršenja zahtjeva Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zatražilo da Predsjedništvo BiH donese konačnu odluku u kontekstu dobivenog pisma NATO štaba u Sarajevu, prema kojoj bi se bilo kakvo angažovanje OSBiH 9. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma-navode u Ministarstvu.

Ovo praktično znači da se Ministarstvo sada “posipa pepelom” i “prebacuje lopticu” na Predsjedništvo BiH da se očituje u vezi sa zahtjevom da pripadnici OSBiH 9. januara učestvuju u aktivnostima na kojima će biti prisutan i Ivanić.

U ovoj situaciji treba imati u vidu da su na snazi još uvijek odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojima je OHR tumač civilnoga, a komandant NATO-a svih vojnih aspekata Sporazuma. To praktično znači da je odluka NATO-a obavezujuća i za Oružane snage BiH i za Predsjedništvo BiH, koje u skladu s tim i nema potrebu daljnjeg razmatranja ovog pitanja.

ČITAJ JOŠ:  Tesla taksi pokupio dvadeset pješaka dok je bio na autopilotu

Ukoliko se Predsjedništvo i očituje, sasvim je sigurno da neće imati konsenzus, a ako se pak ne očituje nikako Ministarstvo će ipak na kraju morati donijeti odluku i jasno zabraniti učešće pripadnika OSBiH na bilo kakvim aktivnostima 9. januara u Banjoj Luci.

U suprotnom, Ministarstvo i ministrica Marina Pendeš, krše odluku NATO-a, Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakone BiH, odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar kao praznik proglasio neustavnim jer, bar koliko se može vidjeti iz saopćenja za javnost Ministarstva odbrane, oni nisu poništili prethodno donesenu odluku o odobrenju učešća pripadnicima OSBiH i 9. januara.

Faktor.ba

GODISNJICA
MARKETING