STBIH: Nezakoniti otkazi, mobing, prekovremeni rad obilježili 2020.

STBIH: Nezakoniti otkazi, mobing, prekovremeni rad obilježili 2020.

Sindikat trgovine Bosne i Hercegovine (STBiH) prezentovao je rezultate rada u 2020. godini, navodeći da je ustaljena praksa da je sektor trgovine najbolji pokazatelj svih anomalija i problema s kojima se društvo suočava.

Kako kažu, godina koja je skoro iza nas nije izuzetak.

Tokom 2020. STBiH je intervenirao u 431 slučaju kršenja radničkih prava, što je 50 posto više nego prošle godine. Ove godine pomoć u slučajevima kršenja radničkih prava pružena je za 246 osoba. Od toga je 175 žena, 67 muškaraca i četiri kolektivna slučaja.

Kad su u pitanju vrste problema, najveći broj slučajeva je posljedica situacije sa koronavirusom i takvu kvalifikaciju imaju problemi koje je prijavilo 79 osoba.

  • Od ostalih problema, a koji su među šest najbitnijih, su problemi koji se ponavljaju poput neplaćenog prekovremenog rada, mobinga, uskraćivanja slobodnih dana. Problem koji je evidentno u porastu je problem nezakonitog otkaza, te u ovoj godini STBiH bilježi za 10 posto više ovih slučajeva, dok je 72,3 posto slučajeva riješeno u korist radnika”, pojasnili su iz ovog Sindikata.

Također, STBiH je u 2020. po prvi put, kako ističu, potpuno samostalno i neovisno počeo zagovarati donošenje zakonskog rješenja pitanja rada u dane praznika među političkim partijama. Navode da su tokom cijele godine organizirani sastanci, javne rasprave i debate s radnicima, a vezano za izmjene i dopune zakona koji radnicima stoje na raspolaganju kako bi ovo pitanje bilo konačno zakonski uređeno.

Ono što je za STBiH najvažnije jeste da su svi ovi projekti vođeni javno putem društvenih mreža STBiH sa vrlo aktivnim i masovnim učešćem radnika i radnica. Rezultat ovih aktivnosti je, navode, da su izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koje je uradio STBiH upućene u parlamentarnu proceduru, a podrška ovim izmjena data je u više navrata javno kako od stranaka pozicije i opozicije, tako i od brojnih zastupnika i zastupnica u Parlamentu FBiH.

  • Najveću cijenu rada u doba pandemije plaćaju radnici i radnice u privatnom sektoru. Prema iskustvima koje STBiH ima, pandemija će ostaviti iza sebe veliki broj ljudi bez posla, dodatno osiromašene i obespravljene. Jedan od razloga za ovo je i činjenica da je STBiH vrlo usamljen u borbi da interesi radnika u privatnom sektoru zaista budu prioritet za vlasti na svim nivoima “, ističe predsjednica STBiH Mersiha Beširović.

STBiH ima više od 13 hiljada članova. U 2020. STBiH je uplatio i finansijsku pomoć za 75 radnika i 12 kolektivnih pomoći na ime troškova lječenja ili finansijske pomoći u slučaju otkaza.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica