Portal 072info

Stečaj Željezare neminovnost uprkos potencijalu firme

Željezara Zenica, nekadašnji gigant u proizvodnji čelika i simbol grada, sad je na izdisaju. Slijedi pokretanje stečajnog postupka, a radnici čekaju uvezivanje radnog staža i isplatu zaostalih plata. Vlada Federacije, kao 100-postotni vlasnik, nije uspjela spasiti zeničku Željezaru od propasti, bez obzira na vrijedne nekretnine i potencijal koji ima ova firma.

Još prošle sedmice u kuhinji Željezare Zenica pripremani su obroci za više od 2.300 radnika ArcelorMittala i Željezare Zenica. Danas nema struje, nema mirisa hrane, a nema ni radnika.

362 radnika Željezare Zenica poslana su kućama, odnosno na spiskove biroa za zapošljavanje. Otkako je dio Željezare privatiziran, najveći prihod ostatka firme bio je iz Radne jedinice Ishrana.

I Midhet Isaković, predsjednik Sindikalne organizacije Ishrana, nakon 37 godina rada, zajedno sa svojim kolegama ostaje bez posla.

“Od 2006. godine nam nije uplaćen staž. Naši kadrovici tvrde da je sa 31. decembrom 2006. uplaćen staž. Znači 11 godina je sporno. 9,5 je neisplaćenih plaća. Neko je sigurno kriv za ovo što smo mi doživjeli”, kaže on.

Krivaca je više, tvrde radnici, a za propast Željezare neko bi trebao odgovarati. Premijer Federacije BiH rješenje problema vidi u restrukturiranju firme.

“Rješenje za Željezaru Zenica je jedno agresivno restruktuiranje, upotreba imovine koju posjeduje Željezara Zenica, zatim odvajanje onog tekućeg biznisa koje može biti i naravno socijalizacija viška uposlenih kojima na raspolaganju stoji Vlada Federacije za uvezivanje radnog staža i eventualno za otpremnine”.

Opozicija tvrdi da je neko već ‘bacio oko’ na određene lokacije ili objekte Željezare.

“Resorno ministarstvo apsolutno se nije bavilo Željezarom. Mislim da su određeni politički interesi da na uštrb radničke klase žele da jeftino kupe Željezaru”, kaže Elvir Karajbić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH.

Zbog dugova za električnu energiju prošle sedmice je isključena struja u svim objektima Željezare. Ogromnu štetu pretrpjele su firme, zakupci prostora, među kojima je i Carinska ispostava, jer je došlo do velikog zastoja kamiona s neocarinjenom robom. Štetu trpi i kompletna privreda Zeničko-dobojskog kantona. I dok čekaju sljedeće korake nadležnih, radnici Željezare s nevjericom gledaju potpunu propast nekadašnjeg giganta.

Federalna.ba/Mujesira Purić
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box