Portal 072info

Stefan Schwarz povodom neustavnog Dana RS-a: Dejton mora biti zamijenjen, entitet je genocidan

Screenshot 3 1456
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stefan Schwarz, koji je tokom rata devedesetih godina kao mladi političar CDU-a i zastupnik Bundestaga bio jako angažiran za BiH, izjavio je povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a da Dejtonski mirovni sporazum mora biti zamijenjen modernim evropskim ustavom. “Pomirenje započinje tako što ćemo govoriti istinu: Republika Srpska je entitet genocida i nema pravo postojati. Dejton i RS moraju biti zamijenjeni modernim evropskim ustavom”, istakao je Schwarz na Facebooku.

Napomenuo je kako političari poput Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, 9. januar “slave” kao “osnivanje Republike Srpske”, podsjetivši da je iza svega stoji osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

“Taj je entitet natopljen krvlju desetinama hiljada nevinih žrtava genocida koje su ubijene u Prijedoru, Foči, Srebrenici i Žepi i stotinama drugih gradova i sela iz samo jednog: jer nisu bili Srbi”, napisao je Schwarz.


Uspostavljanje Republike Srpske 9. januara 1992. godine ocijenio je najvećom nedaćom otkako su Hitler i Staljin počinili genocid u Evropi.

“Prije nego što je ubijeno 8.400 civila u Srebrenici već je bilo više od 90 hiljada nevinih žrtava planiranog genocida, u sklopu kojeg su sistemski protjerivani i ubijani svi koji nisu bili Srbi”, istakao je Schwarz.

Napominje kako je u istočnoj Bosni započelo planiranje i izvršenje genocida u ime narodne politike.

“Ono što danas, kao Republika Srpska, čini 49 posto teritorija Bosne i Hercegovine i znatno manje stanovništva, izgrađeno je na ubstvima, mučenjima, pljačkama, raseljavanjima i silovanjima – a međunarodna zajednica to tolerira.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME