Štefanek-Ujić: Očekuje se novi val migranata

m 9

pecijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek, sa saradnicima, danas je  posjetio Službu za poslove sa strancima.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i ambasador Štefanek razgovarali su o aktuelnoj situaciji koja se odnosi na migracije u Bosni i Hercegovini, kao i o saradnji u cilju rješavanja pitanja povećanog priliva migranta.

Direktor Službe Slobodan Ujić istakao je da u privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi oko 3.300 migranata, te da se u narednom periodu očekuje novi val migranata s obzirom na poboljšanje vremenskih prilika.

Štefanek je istakao da se situacija značajno poboljšala u odnosu na njegovu zadnju posjetu, odnosno na januar 2021. godine.

Istaknuta je pomoć i podrška koju Služba za poslove sa strancima ima od  Evropske unije u pogledu rješavanja migrantske krize kao i potreba jačanja kapaciteta Službe za poslove sa strancima.

Na kraju direktor Ujić je zahvalio ambasadoru Štefaneku na posjeti, te izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja i dalje nastaviti, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.