Stejt Department upozorio bh. lidere zbog korištenja zapaljive retorike

Stejt Department upozorio bh. lidere zbog korištenja zapaljive retorike

Savjetnik u Stejt Departmentu Derek Kolet (Derek Chollet) razgovarao je sa političkim liderima u BiH o napretku naše zemlje u ključnim reformama neophodnim za veći prosperitet, transparentne institucije, slobodnije i poštenije izbore, jaču vladavinu zakona i dublje partnerstvo u euroatlantskim institucijama, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

On je potvrdio poruku američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken), istaknuvši snažnu podršku Amerike suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

– BiH ima prostor u ovoj neizbornoj godini za provođenje izbornih reformi, uključujući ograničenu ustavnu reformu za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, izmjene izbornog zakona radi rješavanja presuda Ustavnog suda BiH i tehničke reforme za jačanje izbornog integriteta. Te se reforme ne odnose samo na provedbu pravno obvezujućih sudskih presuda kako bi se osigurala veća jednakost, već i na ublažavanju prevara i osiguranju da građani mogu svoje vođe smatrati odgovornima za korupciju i loše upravljanje – sve ključne mjere zaštite za izgradnju jače demokracije – naveo je.

– Sjedinjene Države očekuju od čelnika BiH da ispune svoje obveze za unapređenje ključnih reformi. Dijalog u dobroj vjeri, a ne zapaljiva retorika i maksimalistički zahtjevi, bit će ono što poboljšava usluge, donosi radna mjesta i jača povjerenje građana BiH u njihovu vladu – poručili su iz Ambasade.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica