DF0F099E A6D5 4AE6 A86B B742094A87F5
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 10, 2021 @ 14:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona završava ispitivanje posljednjeg od preostalih jedanaest svjedoka u predmetu “Zenicatrans”, kazali su iz ove institucije na konferenciji za medije.

S obzirom na to da će biti saslušani svi svjedoci, stekli su se uvjeti da se gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću ukine mjera pritvora. 

Tužilaštvo ZDK će uputiti Kantonalnom sudu Zenica prijedlog za ukidanje mjere pritvora, nakon čega sud odmah može donijeti rješenje o ukidanju pritvora prvom čovjeku Zenice. To će se desiti danas.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Javnost je od ranije upoznata, da je Kantonalni sud Zenica, postupajući po Prijedlogu ovog Tužiteljstva, odredio je jednomjesečni pritvor  osumnjičenim licima Kasumović Fuadu i Drino Vahdetu. Pritvor je određen iz samo jednog zakonskog osnova, a to je postojanje naročitih okolnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak  uticajem na svjedoke, za koje je bila potreba da se saslušaju u daljem toku istrage, iako je prijedlog podnesen protiv više osumnjičenih i više zakonskih osnova.

Kako je pritvor određen samo po tom osnovu, a cijeneći činjenicu da se isti treba svesti na najmanju moguću mjeru, postupajuća tužiteljica je dala maksimalne napore da se svih 11 preostalih svjedoka sasluša tokom protekle sedmice. Upravo je je u toku saslušanje posljednjeg predviđenog svjedoka, dakle bit će obezbjeđeni potrebni dokazi, te će uskoro biti upućen prijedlog Kantonalnom sudu Zenica da se osumnjičenima Kasumović Fuadu i Drino Vahdetu,  ODMAH ukine mjera pritvora i izrekne mjera zabrane sastajanja sa određenim licima.

Slijedom navedenog može se očekivati da tokom današnjeg dana imenovana lica budu puštena da se brane sa slobode – kažu iz Tužilaštva.

Podsjetimo, Tužilaštvo ZDK je zatražilo pritvor za zeničkog gradonačelnika jer nisu ispitali sve svjedoke u predmetu “Zenicatrans”, dok je sudija Ramo Ljevaković odbio sve druge osnove koji su navedeni kao razlog za određivanje mjere pritvora. Budući da su ispitivanjem svih svjedoka prestali važiti razlozi za jedini osnov zbog kojeg je Kasumović u pritvoru, očekuje se njegov izlazak na slobodu. 

Inače, Kasumoviću se u pritvoru nalazi sedam dana, a sumnjiči se jer je štitio interese Grada i državne imovine. 

LIDER