Steknite ove vještine i postat ćete nezamjenjivi

Strašno je, ali i istinito: svako može da svakoga dana – bez najave i posebnog razloga – ostane bez posla. Šta možete da učinite da to ipak ne budete vi?

Slično je i ako se sami odlučite za novo zaposlenje: Vlada Velike Britanije je 2015. godine sprovela istraživanje, jer su ustanovili da otvorenih radnih mjesta ima, ali da zapošljavanje traje predugo.

Zašto?

Pokazalo se da kandidati imaju znanja i diplome koji su potrebni, ali ne i vještine potrebne da bi uspješno izvršavali svoje radne zadatke. Kompanije tada moraju da ulože dodatno vrijeme i sredstva da bi kandidate učinile odgovarajućim. Činjenica je da bi mnoge kompanije prije zaposlile kandidata s manje iskustva ili drugačijeg zvanja, samo ako posjeduje potrebne vještine.

Evo šta morate da usavršite da vi ne budete na tapetu, a da lakše dobijete novi posao.

Upravljanje vremenom

Istraživanja pokazuju da čak 47 posto zaposlenih ne umije da se organizuje, ne vlada svojim vremenom, jer ne zna da odredi prioritete. Da biste mogli da napredujete, morate da znate kada šta treba da uradite.

Odnos s klijentima

Bilo da su to vaši korisnici, kolege ili nadređeni, uspostavljanje pravog odnosa će vas uvijek izdvajati i zato će se klijenti rado vraćati baš vama.

Timski rad

Dobar zaposleni je onaj s kojim se lahko sarađuje. Pomenuto britansko istraživanje kaže da čak 33% zaposlenih Britanaca ne umije da se uklopi u grupu. Ne zaboravite: timski igrač je onaj koji najlakše postaje vođa projekta.

Kontrola emocija

Na poslu nema mjesta za emotivne ispade, ali ipak su vrlo česti. Podjednako su loši i bijes i suze i stalno zbijanje šala.

Motivisanje

Umijeće da nekoga ubjedite da nešto uradi – bilo to da klijentu sugerirate još jednu kupovinu ili da kolegu pokrenete da se još više potrudi – učinit će vas ključnim članom svakog tima. A time i budućim liderom.

Umijeće prodaje

Ne možete da radite bilo šta vezano za plasman proizvoda ako ne umijete da zaključite prodaju. Uz to, primjena ove vještine se s vremenom uvukla u sve industrije, čak i u kreativnu. Manje-više svi poslovni odnosi danas zasnivaju se na prodaji i kupovini – ideja, usluga, dobara, proizvoda…

Mentorski rad

Ako znate da druge naučite i prenesete im svoje iskustvo, vaša kompanija će to uvijek cijeniti. Time pokazujete i razumijevanje i nesebičnost, ali i svijest da industrija stalno napreduje – a vi ste uvijek u toku.

Javni nastup

Od briljiranja na razgovoru za posao do istupanja pred medijima, vještine javnog nastupa su uvijek i svuda potrebne. Pokažite da znate da komunicirate, poštujete one kojima se obraćate, imate predstavu o čemu govorite i umijete da odbranite svoje mišljenje.

Konačno, ako ne posjedujete nijednu od ovih vještina, posebnu pažnju obratite na posljednju:

Postavljanje ciljeva

Ako znate kada i kako želite da postignete određene rezultate, možete da počnete već danas. Budite realni, napravite plan i – granica je samo nebo. Ili pozicija u odboru direktora.

Ako želite da ovladate “mehkim vještinama” poput navedenih, pogledajte ovaj program.

avaz.ba