Portal 072info

Stenogram razgovora Holbrookea i Tuđmana: Ne dolazi u obzir podjela Bosne!

533d5021-fe78-4e92-bac3-229c57e60dd4-tumanholbrooke-previewPodržali smo vas u oslobađanju zapadne Slavonije, podržali smo vas u Oluji, ali sada vi poslušajte nas, ne dolazi u obzir podjela Bosne, nema vojnog oslobađanja istočne Slavonije, poručio je Richard Holbrooke tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na sastanku u Uredu predsjednika u Zagrebu 18. kolovoza 1995. godine, deset dana nakon završetka operacije Oluja.

Stenogram tog razgovora objavljen je među hiljadama dokumenata koji su postali dostupni javnosti nakon završetka sudske rasprave po hrvatskoj tužbi protiv Srbije pred ICJ-om. Holbrooke je kao pomoćnik američkog državnog tajnika krenuo u diplomatsku ofenzivu koja će rezultirati potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH.

​S Holbrookeom su bili general Wesley Clark i Peter Galbraith, tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj, piše zagrebački Jutarnji list, prenosi Anadolu Agency (AA).

On u Zagreb dolazi nakon razgovora s Miloševićem. Milošević mu je rekao da je spreman na pregovore i da priznaje da je istočna Slavonija dio Hrvatske, no to ne može javno reći. Holbrooke dolazi nagovoriti Tuđmana da ne poduzima vojnu akciju u istočnoj Slavoniji i traži da se tu održi status „quo“ dok ne riješe stvar u BiH. Razgovor se odvija neposredno prije nego što je HV zajedno s HVO-om i Armijom BiH krenuo u vojne operacije prema Banjoj Luci, kada je vojni poraz Srbe natjerao za pregovarački stol.

Tuđman je tada govorio o hrvatsko-srpskom dogovoru i kazao da je Jugoslavija bila u krizi otkako je osnovana.

AA

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box