Portal 072info

Stereotip koji ne zastarijeva: Kakvi su vozači žene u BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ženu za volanom mnogi muškarci smatraju dovoljnim preduvjetom za saobraćajnu nesreću. Da su žene loši vozači, odnosno lošiji od muškaraca, stari je stereotip koji je još uvijek aktuelan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Iako je sve veći broj žena koje polažu vozački ispit, mali je broj instruktorica vožnje. Jedna od njih je Jasmina Glavić koja od 1997. obučava kandidate za polaganje vozačkog ispita.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prema njenim riječima, žene su s razlogom zaslužile da ih se naziva lošim vozačima.

-Iz iskustva bih rekla da su žene lošiji vozači od muškaraca, ali su mnogo oprezniji. Mnogi muškarci su tvrdoglavi, agresivniji su za volanom i željni dokazivanja. Neke žene imaju potrebu da pariraju muškarcima i da se dokazuju, ali takve su rijetke – rekla je Jasmina za Faktor.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je ukazala i na problem ne postojanja nikakve selekcije za sticanje prava na obuku. Svi zainteresovani automatski postaju adekvatni kandidati za obuku jer svi bez poteškoća mogu dobiti ljekarsko uvjerenje koje garantuje da je osoba sposobna za obuku i polaganje vozačkog ispita.

Posjedovanje vozačke dozvole ne znači da je osoba za volanom dobar vozač, ali žene su mnogo pažljivije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Budući da su opreznije, žene rjeđe učestvuju u saobraćajnim nesrećama. U odnosu na ukupni broj vozača, žene učestvuju u nešto manjem broju saobraćajnih nesreća – istakao je sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević. On je dodao i da su uzroci nesreća različiti.

– Žene su rjeđe učesnici saobraćajnih nesreća uzrokovanih prebrzom vožnjom ili prekoraćenjem brzine. Nisu sklone ni obijesnoj vožnji koja često rezultira nesrećama. Takvoj vožnji skloni su muškarci starosne dobi izmeđi 18 i 35 godina. Kada je riječ o nesrećama uzrokovanim oduzimanjem prava prervenstva, muškarci i žene su skrivili gotov jednak broj nesreća. Žene najčešće oduzimaju pravno prvenstva zbog nesigurne vožnje, a muškarci zbog obijesne vožnje – istakao je Kovačević za Faktor.ba.

Iako na cesti rjeđe uzrokuju nesreće, žene izazivaju nezgode na parkinzima i nesreće u kojima su povrijeđeni pješaci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ženama problem obično predstavljaju parkiranje, okretanje i vožnja unazad što može rezultirati oštećenim automobilima na parkingu ili dovesti do obaranja pješaka – naglasio je Kovačević.

Iako su lošiji vozači od muškaraca, na cesti biste radije željeli sresti ženu. Možda će im trebati više vremena da se parkiraju, ali njihova opreznost teže će izazvati saobraćajnu nesreću.

(Faktor.ba)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME