Portal 072info

Šteta od suše mogla bi dostići 300 miliona KM

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je Srni da bi ovogodišnja šteta od suše u poljoprivredi RS mogla dostići 300 miliona KM.

Usorac je istakao da će se posljedice suše sigurno osjetiti i u narednoj godini zbog manjka stočne hrane, pada proizvodnje mlijeka, mesa i uništavanja stočnog fonda. On je rekao da su predstavnici poljoprivrednih proizvođača proteklog vikenda imali radno-konsultativni sastanak sa ministrom popljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stevom Mirjanićem na kojem su iznijeli zahtjeve.

– Smatram da mali broj poljoprivrednih proizvođača očekuje neku veliku finansijsku pomoć od Vlade Republike Srpske. Očekujemo da se zadrži ova proizvodnja i da se pokuša spasiti što se spasiti može putem raznih mjera resornog ministarstva -, naveo je Usorac.

On je rekao da će resorno ministarstvo, na bazi zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, ovih dana sumirati sve i vidjeti šta je objektivno i realno moguće, te na bazi toga predložiti mjere koje bi mogle da spase što se spasiti može u poljoprivredi. Kada je riječ o kiši koja je noćas pala u pojedinim krajevima RS i mogućnosti ublažavanja suše, Usorac smatra da bi samo obilnija kiša pomogla poljoprivrednim usjevima, ali ne i mjestimična kiša koja je pala u pojedinim dijelovima RS.

– Ovo malo kiše što je noćas palo u Banjoj Luci i nekim drugim krajevima neće ništa pomoći poljoprivrednim usjevima, a šteta od suše je svakim danom veća -, istakao je Usorac.

Usorac je zaključio da je od suše najviše oštećen kukuruz, soja, te povrće koje nije pod sistemom navodnjavanja, odnosno biljke koje imaju plitak korijen. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i predstavnici republičkih udruženja poljoprivrednika konstatovali su u Banjoj Luci da je situacija u agrarnom sektoru teška i da su prinosi u biljnoj proizvodnji do sada umanjeni za oko 40 posto, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, javlja Srna.

Na radno-konsultativnom sastanku održanom u subotu, 5. avgusta, rečeno je da će Vladi Republike Srpske biti predložene moguće mjere za ublažavanje posljedica suše, te ostalih elementarnih nepogoda na poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ovog entiteta će narednih dana za Vladu pripremiti novu analizu i procjenu šteta, a osim mjera koje će biti predložene za ublažavanje posljedica šteta, bit će uvršten i dio primjedbi koje su iznijeli predstavnici udruženja poljoprivrednika.

Hayat.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box