ISPRAVKA TEKSTA / STEVANDIĆ: “Nikad rat i nikad sukobi, a uvijek…”

st 1

Srpski narod, RS i institucije nikada nisu kršili Dejtonski mirovni sporazum, već su se bazirali na pravima iz tog dokumenta, ne oduzimajući ta prava drugim narodima i ne pozivajući na neadekvatan tretman drugih naroda i entiteta, izjavio je Srni predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

– Pripadnici srpskog naroda i institucije RS s liderima političkih partija vlasti i opozicije vrlo odmjereno i na pravi način govore o potrebi očuvanja Dejtonskog sporazuma jer smo mi tim sporazumom dali svoj doprinos da prestane rat, da živimo u zajedničkoj zemlji i da svi u njoj budemo ravnopravni – rekao je Stevandić povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Drugo ime za Dejton

On je istakao da bi drugo ime za Dejton trebalo da bude ravnopravnost, navodeći da je činjenica da je ta ravnopravnost doživjela velike napade i skrnavljenja.

– Došlo je do velikih napada i skrnavljenja ravnopravnosti i prava srpskog naroda, te institucionalnih i političkih prava RS i to je jedino što ometa i krši Dejtonski sporazum – napomenuo je Stevandić.

On je istakao da se nikada ne smije zaboraviti koliko je rat strašan.

Parafiran sporazum

– Ne smijemo zaboraviti koliko je bolno za svaku majku, oca, komšiju ili prijatelja gubitak najmilijih i to treba da bude temelj i budućih percepcija u vezi sa Dejtonom – nikad rat i nikad sukobi, a uvijek sporazum. Svaki sporazum je bolji od svakog nesporazuma – poručuje Stevandić.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Napomena: Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba „072info“ je izbrisao posljednji dio teksta koji je ranije preuzet od Srne i koji nije tačan jer je Bosna i Hercegovina postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija jeste promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.