AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Tokom pandemije koronavirusa, zdravstveni sistem je usmjeren na liječenje zaraženih osoba. U takvoj situaciji, u drugi plan stavljeni su pacijenti sa drugim oboljenjima. Veliki broj pacijenata trpi čekajući na pregled, tretman ili terapiju. Među najranjivijim skupinama su dijabetičari, osobe s oboljenjima srca i dijalizirani pacijenti.

O ovoj temi smo razgovarali sa prim. dr. Draganom Stevanovićem u današnjem izdanju emisije Iza naslova.

Na početku razgovora, objasnio je u kakvom stanju je zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH.

Zdravstveni sistem u Federaciji se još nosi sa problemom koji imamo. Neke institucije bolje, neke malo lošije obavljaju i značajni mogući dio usluga pacijanetima koji nisu oboljeli od koronavirusa. U Kantonu Sarajevo je trenutno situacija takva da imamo jedan bum novozaraženih bolesnika koji zahtjevaju bolničko liječenje. Sa današnjim danom smo imali negdje oko 500 hospitaliziranih u dvije bolnice iz Kantona Sarajevo. Vjerovatno je Klinički centar univerziteta u Sarajevu imao još hospitaliziranih iz Goražda, Zenice, te iz drugih kantona koji se oslanjaju na KCUS. To je gornja granica dosadašnjih COVID-kapaciteta. Obje ustanove su prisiljene da otvaraju nove kapacitete, navodi Stevanović, te dodaje da to ide na uštrb kapaciteta koji su se koristili za neCOVID pacijente.

– I u pogledu bolesničkih prostora, kreveta, a ono što je značajnije, u pogledu zdravstvenog osoblja koje će brinuti o tim bolesnicima. Sistem je, u Sarajevu barem, prenapregnut. Jučer sam slušao kolegu iz Tuzle, direktora UKC, oni su zasad poprilično relaksirani. Imaju tek polovinu popunjenih kapaciteta i nemaju nagli i veliki priliv oboljelih. Zenica je na vrhu popunjenosti i traži pomoć od drugih kantona. Za ostale kantone ne znam. Dakle, situacija je otprilike onakva kako se i kreće pandemija. Vrlo važno bi bilo da se situacija iz Sarajeva ne preliva u druge kantone. Potrebno je napraviti u FBiH neke mjere koje bi omogućile da ovo u Sarajevu zaustavimo a ne izvezemoveći broj zaraženih u druge kantone, poručio je Stevanović.

Prokomentarisao je trenutne, parcijalne mjere u kantonima.

– Znate kakav je naš pravni sistem, jedino Federacija može donijeti odluku da se ograniči kretanje između kantona. To ne može nijedan kanton. A dok god Federacija u tom smislu ne reaguje, prisiljeni ste donositi mjere na nivou svog kantona. Te mjere daju djelimične efekte u kantonu u kojem ste, ali u principu, mjere se reflektuju na druge kantone. Evo vidite da su iz Zenice već rekli da im se prelilo, Tuzlaci su malo relaskiraniji, ali i oni očekuju da bi se to moglo desiti. Ovdje je nužno da budu sinhronizovane akcije sa nivoa Federacije i sa nivoa kantona. Svugdje u svijetu se regije drugačije ponašaju, ali sinhrono. Dogovori se, recimo, u Njemačkoj, Bayer je sada kritičan, crvena zona, ne može se ići u Bayer ni iz njeg. Oni imaju takve mjere, ovi ostali će ovakve, i onda država to radi. Kod nas, nažalost, nije tako, nego samo prebacuju odgovornost s jednih na druge, i prigovori, što ovaj radi, što onaj ne radi. Ali, takav nam je cijeli sistem, kazao je, i prokomentarisao zatvaranje Kantona Sarajevo tokom vikenda.

– Apsurd. Ovdje ćete napraviti djelimično zatvaranje, ali ćete to u Lukavici, koja je za mene sastavni dio Sarajeva i geografski i na svaki način, nećete, i onda će ovi naši nadobudni iz inata ići tamo pa se vratiti u Sarajevo. Nit će to biti dobro za ostatak Sarajeva, niti za ove u Lukavici. Umjesto da smo bili sinhronizovani i u dogovoru radili zajedničke mjere koje su u interesu svakoga, naveo je.

Pogledajte cijeli razgovor.