Stevanović: Politika je toliko udavila struku da struka nije mogla disati i reagovati

Za “Novi dan” N1 televizije ovog jutra je govorio doktor Dragan Stevanović, internista, nekadašnji šef Odjeljenja interne medicine u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, koji je sada angažovan kao ljekar u Covid odjelu te bolnice, član SDP-a i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva.

Na pitanje je li se otišlo predaleko u sukobu Vlade KS i uprave KCUS-a, dr. Stevanović je rekao kako ne vidi nikakvu vrstu sukoba i da vidi ono što je zakonska obaveza Vlade KS kao najvećeg finansijera – da ima utjecaj na mogućnost upravljanja KCUS-om, jer je Kanton jedan od njegovih glavnih suosnivača.

– To što se upravne strukture KCUS-a postavljaju iznad KS, pa i Ministarstva u FBiH, stvar je ne zdravstvenih potreba nego političkog odnosa i manipulacija – komentarisao je.
O menadžmentu KCUS-a

Kazao je i da je uprava KCUS-a nepravovremeno poduzela mjere i organizaciju svoje službe za vrijeme epidemije.

– Umjesto da se bavi tim da obezbijedi kiseoničku potporu, timovima, uprava se bavila dijeljenjem lekcija i kukanjem da su preopterećeni. Trakavica s respiratorima je politička manipulacija. Respiratori ispravni, ima još mnogo drugih respiratora koji su vrlo kvalitetni, ali ovi respiratori po karakteristikama nisu za liječenje teških oboljenja pluća.

Da je Vlada ili bilo ko ko ih je instalirao, pitao stručnjake šta ovi respiratori mogu, rekli bi da, ali da u Respiratorni centar ne mogu. Nije niko kriv, ni anesteziolozi, kriv je menadžment koji ne pita nikoga ko šta treba da radi – istaknuo je dr. Stevanović.

Rekao je i da je on prije pet godina ušao u politiku, jer je, kako je kazao, politika toliko udavila struku da struka nije mogla disati i reagovati. Kazao je da je jedini način da se politički angažirate i suprotstavite političkoj hobotnici.

Naglasio je i da se prije godinu dana trebalo kontaktirati Društvo anesteziologa i pitati ih šta im treba i to i nabaviti.
Podrška kolegama

Doktor Stevanović je uputio podršku kolegama, ljekarima KCUS-a koji stoje iza pisma u kome se upozorava na stanje na Covid odjeljenju, nakon čega je uslijedila salva negativnih komentara na njegov račun.

– Hiljaditi put ponavljam da moje kolege u KCUS-u ulažu ogromne napore da spase svaki ljudski život. Rade u teškim uslovima, jer im menadžment nije obezbijedio bolje uslove za rad i njihova je zasluga time i veća. Uvijek ću stajati iza svojih kolega. Vidjet ćete kako će se dalje razvijati – slomit će se kola na šefici Klinike za anesteziju, koja je bila poslušnik tog menadžmenta, i na šefu hirurških diciplina – komentarisao je.

Istaknuo je i da ga je iznenadilo nepostojanje odgovorne reakcije SDA te da je “Zahiragić čak minimalizirao takvo nasilničko ponašanje”.

– To govori da iza ovih primitivnih napada stoji najviše rukovodstvo SDA, a to govori u kolikoj su političkoj krizi unutar svoje stranke – dodao je.

Neke od njegovih tvrdnji kada je riječ o tome zašto nije došlo do izbora Bogića Bogićevića na čelo Sarajeva, demantovao je vijećnik Jasmin Skorupan. Kaže da dr. Stevanović ne govori istinu i da nema sestru koju je ovaj doktor spominjao kao razlog njegovog neglasanja za Bogićevića.

– Moguće je, ima li sestru ili nema, ne znam, ali je činjenica da je Skorupan bio član Kluba SDP-a. Javio je prije sjednice da neće glasati za tu opciju, jer je pod pritiskom, a razumijem i demanti – ako ste pod pritiskom pa ste popustili pa morate demantirati da ste pod pritiskom – komentarisao je.

Rekao je kako je trojka amaterski odigrala utakmicu.

– Preostala trojka je amaterski odigrala ovu utakmicu, ali sve se to ne bi desilo da neovisni zastupnici SDA nisu nastojali da kupe vijećnike u Gradskom vijeću, što im je karakteristika, jer su to radili i prilikom izbora Skake – kazao je dr. Stevanović.

Prethodni članakDžeko predvodi napad Rome u Amsterdamu
Sljedeći članakRolan Garos zvanično odložen