Stigao je mjesec ramazana: Neka vam trpeze budu raznolike, šarene i bogatije nego inače

Na vrata kuća dragi gost, vjernicima najljepši mjesec u godini. Trpeze su raznolike, šarene i bogatije nego inače. I premda smisao posta nije samo odricanje od hrane i pića, ono je svakako centralna tema tokom ramazanskih dana. Upravo zbog toga posebna se pažnja posvećuje pripremi iftarske i sehurske trpeze.

Svaki postač priprema neko svoje omiljeno jelo, kako bi se nagradio za uspješan post. Neki su skloni tokom ramazana pripremati neka „modernija” jela, uvoditi neke egzotičnije namirnice i pripremati potpuno neobične kombinacije. Drugi su pak poklonici tradicije. Oni tokom ramazana žele isključivo tradicionalna jela, pripremana na tradicionalne načine i sa tradicionalnim začinima kakve su njihovi preci koristili još stotinama godina prije.

Ipak, cijela je lista jela bez kojih su ramazanski dani nezamislivi i koja se većinom pripremaju samo za iftare, poput tope ili pite. Skromnost je vrlina i u duhovnom i u tjelesnom smislu. Stoga sa hranom treba biti umjeren, posebice jer ni tijelo ne može podnijeti velike količine teške hrane nakon cjelodnevnog odricanja. Zato se preporučuje mrsiti sa nekoliko hurmi.

IZVORKuharica/Avaz
Prethodni članakZakon o ugostiteljstvu-pravo na koje se šuti…
Sljedeći članakSDA traži da se pomjeri policijski sat zbog ramazana