Portal 072info

Stigao odgovor ministru koji je “objasnio” zašto nas Vlada neće častiti ručkom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako objašnjavaju, inicijativa #rucakzasve, kojom od Vlade Ks traže da svoje građane časti ručkom, ne odnosi se isključivo na konzumaciju ručka u restoranima, nego za bilo koju konzumaciju u ugostiteljstvu na prostoru Kantona Sarajevo. Dakle, 20 KM za sve građane KS, koje oni mogu trošiti na ručak, doručak, večeru, kolače, sok, kafu…

Svoje mišljenje o inicijativi dao je Jasmin Halebić, ministar finansija u Kantonu Sarajevo prije nekoliko dana na sjednici Skupštine KS. Rekao da je ideja zanimljiva, da je ne treba odbaciti, ali da je potrebna dublja analiza.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kako je rekao, Kanton Sarajevo ima oko 410.000 stanovnika te je za provedbu ove inicijative potrebno oko 8,2 miliona KM. Tih sredstava, kako je rekao, nema, niti su planirana u budžetu.

Iz Fondacije Sarajevo Navigator ministru Halebiću odgovorili su na to putem Facebooka.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Iznimno nas je obradovalo to što našu Inicijativu #rucakzasve smatrate zanimljivom. Međutim, tu radost muti Vaš zaključak kako Kanton Sarajevo nema sredstava za realizaciju Inicijative! U pravu ste kada kažete da ta sredstva nisu planirana u budžetu. I sasvim sigurno je da je budžet Kantona Sarajevo prenapregnut ekonomskim posljedicama pandemije Covid-19. Ipak, Vi kao ekonomista biste morali znati kako će budžet još više biti opterećen ukoliko pod hitno ne stimulišemo potrošnju u Kantonu Sarajevo. Dajte da to i uradimo! Čim prije! Inače nas očekuje slabašno ljeto, tanka jesen i duga, hladna i gladna zima”, navela je Nataša Musa, predsjednica Fondacije Sarajevo Navigator.

Kako je dodala, bez potrošnje na adekvatnom nivou doći će u pitanje čitav budžet, pa čak i one kategorije koje se smatraju “sigurnim”. Prevashodno plate u javnom sektoru. Jer, javni sektor nije izdvojen od realnog. On se finansira upravo iz prihoda koji nastaju kao aktivnost realnog sektora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Ili ćemo možda kao “model finansiranja” uzeti zalaganje ono malo preostalog “porodičnog srebra” kod međunarodnih finansijskih institucija!? I sami znate kako to ne može biti održiv model na duge staze”, doala je.

Kako kaže, svjesni su da se kroz realizaciju Inicijative #rucakzasve ne mogu riješiti svi problemi. Da je to samo kap u moru potreba. Kako se time ne ostvaruju ni minimalna htijenja građana, koji su frustrirani nesposobnošću, aljkavašću, korumpiranošću, zapuštenosti državnog sistema i društva u cjelini!

“Ali, i najduže putovanje počinje malim korakom. Nek ovo bude taj mali korak, kojeg će Vlada Kantona Sarajevo napraviti prema svim svojim građanima, dobrim građanima, koji su mnogo bolji od sistema u kojem trenutno žive. Dajte da počnemo mijenjati paradigmu! Dajte da se u ovom teškom vremenu nađemo jedni drugima pri ruci! I nemojte da budemo formalisti! Da nalazimo hiljadu i jedan način zašto nešto ne može! Gdje postoji dobra volja, sigurno postoji i rješenje”, zaključila je Musa, u nadi kako će ministar pronaći volje da im ponudi rješenje prenosi Radiosarajevo.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6