Portal 072info

Stigla dugoročna prognoza: Kakvo nas vrijeme čeka do kraja decembra i za Novu godinu?

Ako vas zanima dugoročna prognoza do kraja decembra u BiH i hoće li biti zimskog snijega, budite spremni na pretežito stabilne meteorološke prilike. 

Naime, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju uglavnom stabilno i suho vrijeme bez obilnijih padavina s pravim zimskim temperaturama. 

fhmz-vrijeme

Od 15.12. do kraja prognoznog perioda, 27.12. na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine prognozira se stabilno vrijeme bez značajnijih padavina. 

U predstojećem periodu očekuju nas dosta ujednačene niske temperature kako jutarnje tako i dnevne. U Bosni se jutarnje temperature prognoziraju od -7 do -2, a u Hercegovini od -2 do 3 stepena, dok će dnevne biti u Bosni od -4 do 1, a u Hercegovini od 2 do 7°C.

Najhladnije će biti u razdoblju od 16. do 20. decembra kada se u Bosni minimalne temperature očekuju od -10 do -5, a u Hercegovini od -4 do 1. Dnevne temperature u istom periodu u Bosni će biti od -6 do -1, a u Herceogivni od -1 do 4 °C.

Manje padavina – više zagađenog zraka

Možda se neki od vas raduju vremenu koje sa sobom ne nosi kišu, snijeg i bljuzgu, no činjenica je da bez padavina nema bistrijeg zraka, a zagađenje i štetne lebdeće čestice u zraku “postojano” prijete zdravlju građana. 

IZ FHMZ-a tvrde da jučerašnje trenutno poboljšanje kvaliteta zraka treba posmatrati kao predah, jer kalendarska zima još nije počela i slične epizode izuzetno zagađenog zraka kakva je bila u prethodnim danima mogu se očekivati sve do aprila naredne godine. 

U međuvremenu, u javnosti se već čuju zahtjevi za obustavom nastave u sarajevskim školama kako djeca ne bi bila izložena udisanju štetnog zraka. 

Budući da ni ove godine nema primijenjene strategije od strane nadležnih općinskih i kantonalnih institucija vezano za suzbijanje ovog problema s kojim se borimo iz godine u godinu, možemo se jedino nadati padavinama u januaru i poboljšanju zraka. 

U nastavku pogledajte kompletan pregled vremenskih prilika po danima do kraja decembra kroz gradove u BiH.

banjaluka-bih

sarajevo-vrijeme

 

mostar-vrijeme

Podijelite članak