Portal 072info

STIGLA PROMJENA VREMENA: Temperature od ponedjeljka padaju do -28°C, slijede najveće hladnoće i snijeg u zadnjih 4-5 godina!?

– Mislim da ćemo biti suočeni s jednim od jačih valova hladnoće i snijega u zadnjih 4 do 5 godina, a nakon ponedjeljka nemojte da vas začudi skoro cijela jugoistočna, te srednja i sjeveroistočna Europa bude okovana ledom i snijegom.

Ovo navodi meteorolog sa popularne stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna. Navodi kako je pogoršanje vremena koje je već stiglo svojevrsna uvertira u ono što stiže krajem subote:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovo pogoršanje je ipak slabije izraženo u odnosu na ovo koje dolazi za vikend!

Evo šta stoji u prognozi sa spomenute stranice:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dakle, nakon kratkotrajnih oborina u petak vrijeme će se u subotu nakratko stabilizirati, a onda stiže jak frontalni sistem sa sjevera Europe a istodobno se grade dva bloka anticiklona jedna nad sjeveroistokom i Skandinavijom, druga nad zapadom Europe.

Ulaskom frontalnog sistema nad Sredozemlje očekuje se stvaranje ciklone i njeno jačanje negdje nad srednjom Italijom, te srednjim i južnim Jadranom u noći na nedjelju. Tokom nedjelje ta će se ciklona premještati dalje prema jugoistoku Europe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz ovakvu situaciju budući da će pogoršanje u petak znatno sniziti temperature tako da bi snijeg u noći na nedjelju mogao početi padati u mnogim područjima osobito kopno Hrvatske zatim Bosna, unutrašnjost Istre te Dalmacije kao i velikog dijela Hercegovine, posebno sjevera i zapada.

U nedjelju rano ujutro snijeg se širi i na veliki dio Balkana uključuju i zaobalne krajeve Crne Gore i Albanije, a uz kišu ga može biti i u obalnim dijelovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U našoj regiji te osobito na području Balkana moguće da padnu veće količine snijega, uz jak vjetar moguće su lokalne mećave i snježne vijavice osobito u gorskim ali i u nizinskim područjima.

Ovo se odnosi na Srbiju, Crnu Goru (centralni i sjeverni dio), kopno Hrvatske, Bosnu ali i dijelove Dalmatinske zagore kao i veći dio Hercegovine osim juga, Makedoniju, Albaniju (unutrašnji dio), Rumuniju i Bugarsku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hladnoća koja stiže sa svog izvorišta iz Rusije (Sibira) snizit će temperature ne na prosječne nego vjerovatno i ispodprosječne vrijednosti tako bi npr. u nizinama Bosne, kopna Hrvatske, u Srbiji te velikom dijelu jugoistoka Europe osim problema sa snijegom i ledom moglo biti problema s jako niskom temperaturama koje bi ponegdje u ovim područjima išle i do – 28°C.

Negativne vrijednosti temperatura očekuju se i u Hercegovini gdje bi jutarnje temperature u idućem tjednu mogle ići na nevjerovatnih za dolinu Neretve – 10°C a tokom dana ne bi trebale ići preko 0°C, posebno na staru i Novu godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Snijega u noći na nedjelju i tokom nedjelje može biti širom Hercegovine uz stvaranje snježnog pokrivača isto tako moguća je pojava sugradice susnježice i solike. Kiša uglavnom na jugu.

Isto tako negativni predznaci temperatura očekuju i Jadran kao i obalne dijelove Balkana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako bi morao izabrati najgore dane onda će to biti noć na nedjelju, nedjelja i ponedjeljak te utorak govorim okvirno za našu regiju i Balkan.

I svi vi koji bi tada krenuli na put bolje bi bilo to odgoditi, zbog, jakog vjetra, obilna snijega mećave i vijavice kako u gorskim tako i u nizinskim područjima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mislim da ćemo biti suočeni s jednim od jačih valova hladnoće i snijega u zadnjih 4 do 5 godina, a nakon ponedjeljka nemojte da vas začudi skoro cijela jugoistočna, te srednja i sjeveroistočna Europa okovana ledom i snijegom.

***

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U nekim dijelovima BiH pao prvi snijeg, u Hrvatskoj neke ceste zatvorene

Iako su meteorološke prognoze najavljivale snijeg, čini se da su mnogi jutros bili iznenađeni kad su pogledali kroz prozor i ugledali bijeli prekrivač. A ugledali su ga građani nekih dijelova BiH te nekih dijelova Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, u zapadnim dijelovima BiH pao je prvi snijeg ove zime. Meteorolozi najavljuju da će u Bosni i Hercegovini danas preovladavati oblačno vrijeme, u nižim područjima s kišom ili susnježicom, a u višim sa snijegom. Poslijepodne ili u večernjim satima očekuje se prestanak padavina.

U Hrvatskoj je tokom protekle noći zabilježen je znatan pad temperature i snijeg u više dijelova zemlje, kao i olujni vjetrovi koji su otežavali odvijanje saobraćaja.

U Lici i Gorskom kotaru snijeg je mjestimično pričinjavao velike teškoće vozačima, a 14 cm snijega je palo i na Sljemenu.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske prijepodne će u većini krajeva prevladavati oblačno, u višim predjelima očekuje se snijeg, a u Slavoniji povremeno kiša i snijeg. Nije isključeno da bi malo snijega moglo pasti i u Dalmaciji.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME