AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U Fojnici je od davnina pijačni dan srijedom. Zelena pijaca je dobro posjećena,  a i ponuda je raznovrsna. Tezge su bile pune voća, povrća, cvijeća, rasada, mliječnih proizvoda. Pored toga, prodavala se i tekstilna i polovna roba.

Za kilogram trešanja trebalo je izdvojiti tri, a za breskve i jabuke po dvije i po marke. Ista cijena je bila i paradajza, paprika, špinata.  Stari krompir je koštao marku a mladi marku i po. Mrkva i tikvica su po dvije KM, patlidžan je bio tri, celer, peršun, buranija ili ljuta paprika somborka po pet KM. Brokule su koštale četiri, karfiol tri i po, crveni luk dvije i po,  a bijeli sedam maraka. Kupovao se i  rasad po cijeni od 0,5 do 2 KM.

Kilogram jezgre oraha je 18, suhe smreke 10,  suhe šljive šest maraka.  Kilogram jagoda je pet maraka, koliko treba izdvojiti i za teglu šumskih. Stigle su i prve ovogodišnje borovnice, a kilogram košta 10 KM.

Što se tiče mliječnih proizvoda, litar kravljeg mlijeka je 1, 25 KM, mladog kravljeg sira četiri, masni i suhi sir je po 6,  tegla pavlake  je pet, a tegla domaćeg masla 10 maraka.

Kilogram domaćeg meda je 18, a tegla džema od brusnice osam maraka. Za grah je trebalo izdvojiti šest, za kilogram kukuruznog, raževog i pšeničnog brašna po dvije a za heljdino četiri marke.

Avaz