Stigle prve procjene: Do kad bi trebali biti vakcinisani svi građani u Hrvatskoj

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Samo jučer je u Zagrebačkoj županiji, Koprivnici, Karlovcu i Slavonskom brodu na masovnom je cijepljenju procijepljeno 7 877 osoba, ili točno dva posto od ukupno potrošenih doza cjepiva u Hrvatskoj.

Punktovi su najbolji za brzo i učinkovito procijepljene nacije, kaže liječnica obiteljske medicine koja i sama cijepi prioritetne pacijente, pa zna da taj posao ide sporo, piše RTL.hr.

”Meni je četiri tjedna trebalo da procijepim tih 112 pacijenata, ostalo mi ih je u toj dobnoj skupini, od onih koji su se prijavili oko 160, znači meni će trebati još šest tjedana da procijepim”, izjavila je Vesna Potočki, liječnica obiteljske medicine.

ČITAJ JOŠ:  Obilježavanje godišnjice genocida: Tabuti iz Visokog polaze 8. jula, spremno 49 posmrtnih ostataka žrtava

I to je još dobar prosjek pogleda li se slika na razini cijele zemlje. U Hrvatskoj je ukupno 1 502 700 građana koji spadaju u prioritetne skupine. To znači da su stariji od 65, ili su kronični bolesnici ili su zaposleni u zdravstvu ili domovima za starije ili su pak njihovi korisnici. Dosad je iz te skupine procijepljeno 311 448 građana odnosno 21 posto. To znači da je do sad cijepljen tek svaki peti prioritetni pacijent.

”Ne bih rekla da ide sporom dinamikom, ide upravo onom dinamikom kakva treba biti, znači cjepivo kada dođe nastoji se što prije potrošiti, međutim fizički je nemoguće kad cjepivo stigne u ponedjeljak da se potroši u utorak ili srijedu”, rekla je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

ČITAJ JOŠ:  Ubica šefa Škaljara u Istanbul ušao s bh. pasošem. Ukrali identitet, pasoš izdat u Banjoj Luci

Nastavi li se ova dinamika dobivanja cjepiva, građani mlađi od 65 i dobrog zdravlja doći će na red tek za nekoliko mjeseci, procjene su i obiteljskih liječnika, i HZJZ-a, piše RTL.hr.

”S obzirom na ovaj tempo kojim mi dobivamo, možda prije Nove godine negdje, ne znam kad bi došli zaista, ovim tempom kojim mi dobivamo ne bi skoro došli na red”, komentirala je Potočki.

Uz to Hrvatska je od početka distribucije dobila oko 480 hiljada doza cjepiva, a potrošila oko 390 hiljada, što je samo 81 posto iskorištenog cjepiva.

ČITAJ JOŠ:  A-SDA Zenica: Saopćenje nakon neodržavanja sjednice vijeća

”Mi smo dinamikom kako cijepljenje ide smo jako zadovoljni, jer je uvijek negdje od 80 do 90 posto potrošenih doza koje nam dolaze na tjednoj bazi što je zapravo jako dobro, je l’ jednostavno prije ne možemo”, rekla je Mayer.

Problemi s AstraZenecom dodatno su usporili cijepljenje koje se sad ponovo mora zakotrljati, a zalet bi mogli dati premijer i ministar zdravstva koji će se, iako su preboljeli koronu i sami cijepiti oksfordskim cjepivom.

GODISNJICA
MARKETING