Stipe je ostvario “američki san”, a sada obnavlja rodno selo: “Ovo su moji ljudi, ovo je dar”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Poznati biznismen i humanista iz Los Anđelesa Stipe Steve Bubalo, koji je osvario svoj američki san, ovih dana boravi u rodnom Ljubuškom.

Decenijama finansira razne projekte u domovini, a posljednji je obnova Zavičajnog doma u selu Hardomilje u kojem se rodio.

Stanovništva u srednjovjekovnom Hardomilju kod Ljubuškog godinama je sve manje, međutim Ljubušaci potekli iz ovog kraja kažu da je dom samo jedan, vraćajući se kada god imaju priliku.

Ljeto je vrijeme okupljanja i obnove, a tih dana tamo je i najpoznatiji Ljubušak u svijetu, Stipe Stiv Bubalo, ugledni biznismen iz Amerike koji obnavlja selo iz kojeg je potekao.

“Ovo je moje selo, to su moji ljudi. Ja ih poštujem. Želim pomoći društvu. A to društvo neka čuva što smo moja familija i ja mogli priuštiti. Ovo je donacija. Ovo je dar”, priča Bubalo za BHRT.

Otvaranje Zavičajnog doma čiju je obnovu finansirao, Bubalo je iskoristio da još jednom zakorači u zidine kuće u kojoj se rodio prije devet decenija, te da posjeti vječno počivalište roditelja.

O zanimljivom i komplikovanom životu Bubalo trenutno se snima film ‘Američki san’, a neki od kadrova nastali su i na Hardomilju. O njegovom plemenitom djelu govorili su i sunarodnjaci.

“Često se volimo pohvaliti kako Ljubuški ima prekrasnu kulturnu baštinu i prirodne ljepote. Ljubušaci imaju i veliko srce. Ovo je najbolji primjer toga, kada čovjek koji je potekao iz ovih krajeva ne zaboravlja mjesta iz kojih je došao, pomažući ljudima koji su tu”, navodi Ana Bubalo.

Osim što pomaže rodni kraj, Bubalo između ostalog, redovno daje priloge humanitarnim organizacijama, crkvi, a pomaže i nadarenim studentima.

“Lijepo je kada se ti ljudi sjete onih koji su u potrebi, a ne mogu ostvariti što bi trebali. Naravno, sa velikim osjećajem zahvalnosti pristupamo imenu našeg Bubala”, smatra fra Nikola Jurišić.

Ne postoji čovjek iz ovog kraja koji nije zahvalan Bubalu. Ovaj dobročinitelj osim Zavičajnog doma finansirao je i obnovu crkve, te put kroz staro Hardomilje.