AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada Tuzlanskog kantona objavila je listu deficitarnih zanimanja za srednje škole, a učenici koji se odluče školovati za jedno od deset zvanja u narednoj školskoj godini dobit će stipendiju od 100 KM mjesečno, odnosno 900 maraka tokom školske godine. Ovaj program stipendiranja traje već nekoliko godina i svake godine se javi više od stotinu zainteresovanih učenika.
Tržište diktira

Zanimanja koja su deficitarna i koja će se stipendirati i u narednoj školskoj godini su bravar, zidar-fasader-izolater, keramičar-teracer, krojač, konobar, plinski i vodoinstalater, električar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.
– Mi smo u budžetu TK-a za 2021. godinu, u svrhu stipendiranja učenika koji upišu neko od deficitarnih zanimanja, pripremili 100 hiljada KM. Konkurs će biti raspisan za učenike koji upišu prve razrede srednjih škola, a opredijele se za neko zanimanje sa liste. Prošle godine su učenici po istom projektu bili stipendirani sa 900 KM u toku školske godine, odnosno po 100 maraka mjesečno, kazao je kantonalni ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković.

Prošle godine stipendiju su ostvarila 123 učenika i učenice, a čak 23 ih je odbijeno zbog nepotpune dokumentacije

Petnaestogodišnji I. J. iz Tuzle ove godine je namjeravao upisati upravo smjer za zavarivača, ali pošto se ne stipendira, možda se odluči za nešto drugo.
– Htio sam upisati za zavarivača. Drug je prošle godine upisao i dobio stipendiju, ali ove godine to ne stipendiraju. Moguće je da ću ipak upisati za zavarivača, ali možda upišem i za neko od ovih zanimanja. Stotinu KM bi mi mnogo značilo, ispričao nam je ovaj školarac.

Na ovaj način se želi izbalansirati ponuda i potražnja za nekim zanimanjima koja su u određenom trenutku na tržištu deficitarna. Da je ovaj program uspješan, pokazale su prethodne godine, kada se za stipendiranje javljalo više od stotinu učenika. Prošle godine je najveću pažnju izazvalo zanimanje zavarivač, za koje su podijeljene čak 62 stipendije. Ovo zanimanje je posebno interesantno, jer se radi o dobro plaćenom poslu i u BiH, ali i u Evropi, gdje je izražen deficit majstora ove struke.

Promjene na listi

Veću pažnju je izazvalo i zanimanje autoelektričar prošle godine, gdje je upisano dvadeset učenika, zbog čega se ove godine ni ono ne stipendira. Ostala zanimanja su manje tražena, pa se svake godine nalaze na spisku.
Veliki uspjeh je prije nekoliko godina imao i program upisa obućara, koji su također stipendirani i koji su po završetku škole imali mogućnost zaposliti se u BH Intralu, fabrici obuće koja radi u pogonima stare fabrike obuće “Aida”.