Portal 072info

Stiže novi zakon: Kazne za pješake koji razgovaraju mobitelom ili slušaju muziku dok prelaze ulicu

Mobitel prislonjen na uho i slušalice u ušima kod pješaka koji prelazi ulicu bit će dovoljan razlog policajcu da ga zaustavi i napiše prekršajni nalog…

Razgovoru mobitelom i slušanju muzike tokom prelaska ulice u bosanskohercegovačkim gradovima uskoro bi moglo odzvoniti. Nekima od brojnih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje će se pred državnim parlamentarcima naći na idućem zasjedanju, predviđene su novčane kazne i za ove aktivnosti, piše Večernji list.

 

Noviteti u zakonu

Mobitel prislonjen na uho i slušalice u ušima kod pješaka koji prelazi ulicu bit će dovoljan razlog policajcu da ga zaustavi i napiše prekršajni nalog.

Ako zastupnici ne odluče drukčije, nakon usvajanja izmjena spomenutog zakona, kažnjiva će biti i upotreba svih uređaja u vozilu koji mogu ometati radar prilikom mjerenja brzine kretanja vozila. Sankcionirano će biti i reklamiranje takvih uređaja.

Predloženim izmjenama propisuje se zabrana zaustavljanja i parkiranja vozila na trotoaru, odnosno na pješačkoj stazi, a ne samo parkiranja kako je to do sada bilo propisano.

Također, za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti uključena kratka ili dnevna svjetla.

Podijelite članak